2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A portugál szanálási program eredményeinek felülvizsgálatára az országban tartózkodó EU-EKB-IMF küldöttség szerint Portugália jó úton halad a pénzügyi mentőcsomag feltételeinek teljesítésében, egyes intézkedések végrehajtását azonban fel kell gyorsítania

      A szanálási programban elért eredményektől függ az összesen 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag esedékes részleteinek átutalása.

      "A vizsgálat pozitív lezárása lehetővé teszi a következő, 11,5 milliárd eurós részlet átutalását" - írja az EU-EKB-IMF küldöttség közleménye.

    • Görögországban a vártnál nagyobb mértékben, 6,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 5,1 százalékos csökkenésre számítottak. A görög statisztikai hivatal korábbi adatai szerint az első negyedévben 5,5 százalékkal csökkent a GDP a tavaly január-márciusi időszakhoz képest. Az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorult, adósságválsággal küszködő euróövezeti tagország gazdasági teljesítménye harmadik éve csökken, miközben a munkanélküliek száma nyolcszázezer fölé, míg a munkanélküliségi ráta 16,6 százalékra nőtt. (MTI)

    • Portugália időben előre hozza néhány későbbre tervezett megszorító intézkedés bevezetését - közölte Vítor Gaspar pénzügyminiszter pénteken. Az előrehozott megszorító intézkedések között az áramra és földgázra kivetett áfa 5 százalékról 23 százalékra emelését említette, amire az eredeti elképzelések szerint csak 2012-ben került volna sor, de már az idei negyedik negyedévben bevezetik.

      A pénzügyminiszter beszámolója szerint az EKB, az EU és az IMF a portugál pénzügyi szanálási program eredményeinek felülvizsgálatára az országban tartózkodó szakértői pozitív véleményt alkottak a már bevezetett intézkedésekről. A 78 milliárd eurós segélycsomag fejében Portugáliának az idén a GDP-arányos költségvetési hiányt a 2010-es 9,1 százalékról 5,9 százalékra kell csökkentenie. Ezt egyebek között a privatizációs program felgyorsításával, a nyugdíjak, bérek és a munkanélküli segély csökkentésével, adóemeléssel és a foglalkoztatási szabályok lazításával kívánják elérni. (MTI)

    • Az euróval szembeni frankárfolyam az elmúlt percekben átlépte az 1,1-es szintet; két napa még 1,03 alatt volt. A most elért érték lélektani jelentőségű, innen akár 1,12-es frankig erősödhet az euró. Változatlan forint-euró árfolyamon ez további 4-6 forinttal olcsóbb, 240 forint körüli frankot jelenthet.

    • Egyelőre felejtse el minden befektető azt a közmondást, hogy a tőzsdén akkor kell vásárolni, amikor vér folyik az utcákon, hívta fel a figyelmet legutóbbi elemzésében H.C Basetti, neves amerikai technikai elemző. Ennek a nagy zuhanás ellenére még nem jött el az ideje, s a hosszabb távú befektetők ha mégis bevásárolnak, könnyen találhatják magukat abban a helyzetben, hogy az ő vérük folyik az utcán. Basetti legutóbbi tippje elég jól bejött, július utolsó napjaiban, 1300 pont feletti S&P 500-as indexértéknél hívta fel a figyelmet a vezető indexben formálódó fej-vállak alakzatra, amely miatt hatalmas zuhanást várt a piacon, a lejtmenet célárát akkor 1127 pontban jelölte meg. Az azóta bekövetkezett áresésben az index 1100 pont körül talált támaszra. (Napi Online)

    • cikkünk a témában:

      Csökkent az ipari termelés Európában

      A várt növekedés helyett júniusban csökkent az ipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt, derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

      Júniusban 0,7 százalékkal esett vissza az ipar kibocsátása az euróövezetben, és 1,2 százalékkal az Európai Unióban. Májusban még 0,2 százalékkal bővült a termelés mindkét övezetben. Éves szinten 2,9, és 1,7 százalékkal nőtt a kibocsátás.  Elemzők arra számítottak, hogy az eurót használó országok ipari termelése 0,1 százalékkal bővült júniusban májushoz képest, és 4,5 százalékkal tavaly júniushoz viszonyítva.

    • Nagyjából 1,5 százalékot erősödött reggel óta a forint a frankkal szemben, ezzel sokkal jobban teljesít, mint a cseh vagy a lengyel pénz. Koronában számolva csak 0,25 százalékkal lett olcsóbb a frank, míg a zloty 0,08 százalékot gyengült a svájci pénzzel szemben.

    • A tegnap reggelinél 22, a ma reggelinél 9 forinttal is volt már olcsóbb a svájci frank a devizapiacokon, az árfolyama 247,46 forintig csökkent. Nem a forint erősödik érdemben – az euró 274 forint körül van, a dollár 193 forint –, hanem a frank gyengül, már 1,096-ot kell adni belőle egy euróért.

    • Pénteken pozitív nyitás után gyengültek, majd délelőtt ismét erősödtek a nyugat-európai tőzsdék. Délelőtt 10 óra körül ismét erősödtek, a legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst-300-as mutatója így 0,2 százalékkal 936,74 pontra emelkedett. Az index egy hónap alatt csaknem 17 százalékot veszített értékéből.

      A kereskedéshez irányt mutató makroadatok közül kora délelőtt egy kedvezőtlen érkezett, Franciaországban leállt a növekedés a második negyedévben. Késő délelőtt az euróövezet júliusi ipari termeléséről érkezik jelentés, délután pedig az Egyesült Államokban jelennek meg adatok a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról és a fogyasztói bizalom változásáról. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Titokzatos óriás veszi a magyar állampapírt

      A részvénypiaci zuhanás és a rekorderős svájci frank okozta kockázatok ellenére a magyar államkötvény-aukciókon folyamatosan erős a kereslet. Kötvénykereskedők egyre többet beszélnek egy titokzatos vevőről. A találgatások szerint kínai, vagy amerikai befektetőről lehet szó, de még az sem kizárt, hogy maga az MNB áll a háttérben.

    • Nagy kilengésekkel, de erősödik a budapesti részvényindex: a BUX, amely félórája még 17 500 pont környékén volt, az elmúlt percekben elérte a 18 000 pontos határt 18 006,8 pontig emelkedve. A vezető részvények 1-1,7 százalékkal emelkednek, igaz, csekély forgalomban.

    • A frank a péntek délelőtti kereskedésben egészen 248-ig gyengült, néhány órával ezelőtt még 256 forinton állt az árfolyam.

    • A legnagyobb piacon, Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei indexe 0,2 százalékkal erősödés után 8 963,72 ponton zárt. A hét egészét tekintve a mutató 3,16 százalékkal gyengült. Kínában, a térség legnépesebb országában erősödtek a tőzsdék pénteken, a sanghaji részvénypiac összetett mutatója - Shanghai Composite - 0,4 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 1 százalékkal.  Mumbaiban, India pénzügyi központjában a Sensex index stagnált, Dél-Koreában a szöuli Kospi index 1,3 százalékkal gyengült pénteken, Thaiföldön a Taiex pedig 1,1 százalékot veszített értékéből pénteken.

    • A reggeli nyitás után egy órával felfelé indult el a Budapesti Értéktőzsde indexe, kevéssel 10 után 0,62 százalékos pluszba fordult a mutató, az OTP 1,2 százalékot erősödött a nyitóárhoz képest, a Mol 0,86 százalékkal erősebb. Előbbi 4250, utóbbi 16 300 forinton áll.

    • Vizsgálatot indított a Standard & Poor’s-nál az amerikai tőzsdefelügyelet, az ország adósságának leminősítése kapcsán. A felügyelet az után nyomoz, kiszivároghatott-e a leminősítés terve a bejelentés előtt, és ha igen, élt-e vele valaki az előző napi kereskedés során, írja a Financial Times. Az S&P 500 index a bejelentést követő kereskedési nap 1,75 százalékos mínuszban nyitott, a nap végére azonban 6,66 százalékos mínuszban zárt. (Portfolio.hu)

    • Nagyot változott az üzleti környezet megítélése két hónap alatt. Májusban a világszerte megkérdezett nagyvállalati vezetők között még csaknem 20 százalékos többségben voltak az optimisták, a júliusi megkérdezés azonban már a pesszimizmus eluralkodását tükrözi a világ összes régiójában, derül ki az Economist Intelligence Unit legutóbbi felméréséből. (portfolio.hu)

    • Délelőtt a frank árfolyama a reggeli 256 forintos szint környékéről 250 forintig gyengült, csütörtökön este 253 forint körül jegyezték a frankot.

    • cikkünk a témában:

      Soros: Kiszámíthatatlan bankválság jöhet

      A magyar származású, visszavonulását nemrég bejelentő befektetési guru szerint az Európai Unió vezető politikusai eljátszották hitelességüket. A helyzet egyre tarthatatlanabb, és mostanra látszik: a németeken múlik az euró sorsa.

    • Erősödéssel nyitottak pénteken az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, de már a kereskedés első perceiben lefelé vették az irányt. A londoni FTSE-100 0,1 százalékos emelkedéssel nyitott, tíz perc után viszont már 0,90 százalékos mínuszban állt. Frankfurtban a DAX a nyitás utáni tizedik percben már 1,08 százalékos mínuszban volt, a párizsi CAC-40 index pedig 1,66 százalékkal gyengült.

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 52,28 pontos csökkenéssel, 17 694,63 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,29 százalékkal gyengült. A Mol 0,55 százalékos pluszban 16 250 forinton nyitott, az MTelekom 0,82 százalékos mínuszban 480 forinton. Az OTP folytatta az esést, kicsivel nyitás után már 0,83 százalékot estek a részvények, a Richter papírjai 0,09 forinttal értek kevesebbet reggel.

    • 1,4 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon, visszaesett az ipari export és a belföldi értékesítés is, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

      Az ipar 2011. júniusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a csökkenő külpiaci kereslet, valamint a bázis- és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik - állapította meg jelentésében a KSH. Tavaly júniusban a termelésben 15,7, az exportban 22,9 százalékos volumennövekedés következett be.

    • Franciaországban a második negyedévben nem változott a hazai össztermék (GDP) az év első három hónapjához képest. A növekedés leállása az euróövezet második legnagyobb gazdaságában tovább erősítheti az államháztartási folyamatok körüli aggodalmakat, kommentálták elemzők a francia statisztikai hivatal (Insee) pénteken megjelent, előzetes becslésen alapuló adatait.

      Elemzők 0,3 százalékos GDP-növekedést vártak. Az év első három hónapjában még 0,9 százalékkal nőtt a francia gazdaság negyedéves összehasonlításban. A lakossági fogyasztás az első negyedévi 0,4 százalékos növekedés után visszaesett, 0,7 százalékkal csökkent. (MTI)

    • Péntek reggel 7 órakor a frank 253,88 forinton állt. Csütörtökön késő este 252,84 forinton, egy nappal korábban - csütörtök reggel - pedig még 15 forinttal magasabban, 267,83 forinton volt az árfolyam.  Az eurót 273,87 forinton jegyezték pénteken kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az amerikai dollár 192,89 forint volt pénteken 7 órakor. Száz japán jent 251,09 forinton jegyeztek péntek reggel, szemben az előző esti 250,30 forinttal és az egy nappal korábbi 253,76 forinttal.

    • Az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA bejelentette, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől betiltja tőzsdéin a short ügyleteket. Péntektől 15 napig nem lehet határidős eladási ügyletet kötni. (MTI)

    • A Shanghai Composite 0,5 százalékos emelkedést produkált, és 2 593,4 ponton állt nyitás után, míg a hongkongi tőzsde HSI mutatója 1,84 százalékkal nőtt, és 19 955,82 pontot ért el. A részvényárak növekedésével kezdték pénteken a kereskedés az ázsiai tőzsdéken. A tokiói börzén a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója a nyitás után visszakapaszkodott a 9000 pontos határ felé. A Nikkei 0,9 százalékkal növelte értékét, és 9064,17 ponton állt. Az átfogóbb index, a Topix 1 százalékot nőtt, és  778,78 ponton állt. A szöuli tőzsde Kospi indexe is növekedéssel kezdte a pénteki napot: 1,5 százalékkal, 1844,70 pontra nőtt az értéke.

    • A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 422,84 ponttal, azaz 3,94 százalékkal 11.142,78 pontra nőtt.

      Az S&P 500-as mutató 51,82 ponttal, 4,62 százalékkal 1172,58 pontra javult. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 111,63 ponttal, 4,69 százalékkal emelkedett és 2492,68 ponton zárt. (MTI)

    • 269,60 forinton is állt ma napközben, késő délutánra pedig 250,80 forintig is leszaladt a frank árfolyama. Ez 18,80 forintos ingadozás, ami alig marad el a kedden beállított, 19,92 forintos csúcstól. Akkor 253,20 és 273,12 között ingázott a frank, a napon belüli lefolyás azonban pont fordított volt: este jött az amerikai tőzsdepánikkal a negatív csúcs. Most 252 körül van az árfolyam.

    • Nyolc óra után 252 forint körül ingadozik a frank, 273 körül az euró.

    • A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön megálltak a lejtőn, sőt, délután gyorsuló ütemben javultak is. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 3,04 százalékkal, a frankfurti DAX-30 3,45 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,95 százalékkal volt a szerdai záró fölött. A bankrészvények átlagosan 3,2 százalékkal drágultak a szerdai, átlagosan 6,7 százalékos esés után. A Société Générale 3,7 százalékkal javult, miután szerdán majdnem 14,7 százalékkal gyengült.

      A technikai elemzők szerint azonban még sok viszontagságot jelez előre, hogy az S&P 500-as mutató ötvennapi mozgóátlaga a 200 napos mozgóátlaga alá került. (MTI)

    • Jelentős növekedés mutattak a New York-i értéktőzsdék irányadó mutatói a kereskedés kezdete után másfél órával részben annak a hatására, hogy tőzsdenyitás előtt a vártnál kedvezőbb amerikai heti foglalkoztatási adatot hoztak nyilvánosságra. (MTI)