Az NGM benyújtotta az új adótörvényeket

2012.05.11. 19:09 Módosítva: 2012.05.11. 22:12

A kormány a pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a távközlési adóról, a pénzügyi tranzakciós illetékről, és az egységes biztosítási adó bevezetéséről szóló jogszabálytervezeteket – olvasható a kormany.hu-n. A három új adó bevezetéséről szerdán döntöttek.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor a távközlési adót – a 2012-es költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében – már az idei év közepétől bevezetik. Az adó tervezett mértéke általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS vagy MMS után 2 forint. A javaslat értelmében az adót a távközlési szolgáltatónak kell fizetnie. Az előterjesztés hívószámonként havi 10 perc adómentességet biztosít. Lakossági ügyfeleknél 700 forintban, míg vállalati ügyfelek esetében 2500 forintban maximálja az adómértéket.

A pénzügyi tranzakciós illetéket jövő év elejétől vezetnék be, és alapvetően lakossági és vállalati ügyfelek – egyes meghatározott – banki meg postai tranzakcióira (például, a készpénzfelvételre és befizetésre, banki átutalásra, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki. Az illeték tervezett általános kulcsa 0,1 százalék. A javaslat elfogadása esetén az illetékfizetési kötelezettség a pénzforgalmi szolgáltatót terhelné.

A 2013-tól élő tranzakciós adóból 130 milliárdot várnak, az adó a bankokat terheli. A cégeknek 5 millió forint fölött kötelező lesz utalniuk, az energia- és közműcégek társasági adója 30 százalékra nő – ez utóbbi hírre szerdán 4 százalékos mínuszba esett a Mol-árfolyam a tőzsdén.

A kormány szándékai szerint az egységes biztosítási adó bevezetésével, a biztosítókra jelenleg kivetett három adónem (pénzügyi szervezetek különadója, baleseti adó, tűzvédelmi hozzájárulás) kiváltására egy új, egységes adónemet vezetnének be.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön arról beszélt, hogy mivel úgy tűnik, hogy a júliusban bevezetendő távközlési adó nem fogyasztási típusú adó, hanem vállalati adó lesz, felveti a kérdést, hogy konform lesz-e az uniós előírásokkal.