A Fidesz kritizálja Matolcsy adóterveit

2012.04.26. 17:33
A Fidesz ragaszkodik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó megtartásához. Az adó megszüntetését korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium javasolta. A minisztérium csütörtökön már azt közölte, hogy megfontolja a Fidesz kérését.

Ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Selmeczi azt mondta: a 98 százalékos különadót azért vezették be, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából. A Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez – mondta. Hozzátette: ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása.

Kedden még több kormánypárti képviselő is arról beszélt az Indexnek, hogy nem tartja vállalhatatlannak a végkielégítéseket sújtó adó megszüntetését. A képviselők szerint ugyanis a különadót azok miatt a végkielégítések miatt vezették be, amelyeket az előző kormányok idején a különböző állami cégeknél fizettek ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfő hozta nyilvánosságra az új Széll Kálmán-tervet. A dokumentum a sárgacsek-adó és a telefonadó bevezetése mellett megszüntetné a végkielégítések különadóját. A javaslat azért furcsa, mert az Orbán-kormány korábban az egyik legfontosabb intézkedésének tartotta a 98 százalékos különadót, amellyel a „pofátlan végkielégítések” ellen akart fellépni.

Az erről szóló törvényt kétszer is megsemmisítette az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés azonban harmadszor is megszavazta. Eszerint az állami vezetők esetén a kétmillió forint feletti végkielégítésre vonatkozik a különadó, a nem vezető beosztású dolgozóknál azonban 3,5 millió forintra emelték a plafont. A törvény hatályát a parlamenti képviselőkre is kiterjesztették. Tavaly az adóból 3,7 milliárd forint került vissza az államhoz.

Az NGM szerdai megkeresésünkre csütörtökön válaszolt. A minisztérium levelében azt írta, hogy a Széll Kálmán-terv egyik célkitűzése a kisadók számának csökkentése. Ezért tartalmazza a program, hogy 2013. január 1-jétől megszűnik a magánszemélyek 98 százalékos különadója. A minisztérium azonban megfontolja a Fidesz frakció kérését – olvasható a válaszban. Az NGM szerint az adóból idén eddig 300 millió forint bevétele származott a költségvetésnek, az idei várható bevétel pedig 1 milliárd forint lesz.

Selmeczi csütörtökön közölte azt is: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a sárgacsekk-adó és a telefonadó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy őket ne érintsék az új adók. Nekik ugyanis a plusz pár száz forintos kiadás is komoly problémát okozhat – mondta a szóvivő.