Lemondott a JP Morgan Chase befektetési igazgatója

2012.05.14. 19:10 Módosítva: 2012.05.14. 19:10

Ina Drew, a JP Morgan befektetési igazgatója lemondott azután, hogy a legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai bank kétmilliárd dolláros veszteséget szenvedett el egy sikertelennek bizonyult fedezeti stratégián az utóbbi hat hét alatt.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy a JP Morgan által elszenvedett hatalmas veszteségek azt bizonyítják, hogy "maradéktalanul" végre kell hajtani a Wall Street felügyeletére vonatkozó, 2010-ben elfogadott reformot és hogy olyan szabályozókra van szükség, amelyek megvédik az amerikai adófizetőt a bankok által elkövetett hibáktól.

Az amerikai bankfelügyeleti testületek hétfőn új útmutatást tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy a 10 milliárd dollárnál nagyobb mérlegfőösszegű bankoknak milyen szempontokat kell követniük a mérleg készítésénél, és a gyengeségeiket felmérő stressz-tesztek elvégzésénél.

A még nem végleges útmutató középpontjában öt alapelv áll. Ezek között szerepel, hogy a stressz-teszteknek ki kell terjedniük az összes, az adott intézményt fenyegető kockázatra. Az eredményeknek egyértelműnek kell lenniük, valamint olyannak, hogy felhasználhatók legyenek konkrét lépések kidolgozására, ha problémák merülnek fel.

Az új útmutatás nem azonos azokkal a stressz-tesztekre vonatkozó szabályokkal amelyeket a 2010-es Dodd-Frank pénzügyi felügyeleti törvény ír elő. Az a jogszabály lefekteti a 10, illetve az 50 milliárdnál nagyobb eszközállománnyal rendelkező bankok tesztelési szabályait.

A JP Morgan Chase vesztesége a származékos befektetési termékek portfóliójában keletkezett a cég azon részlegénél, amelynek feladata a piaci kockázati kitettség ellenőrzés alatt tartása és a készpénzfelesleg beforgatása a vállalati kockázatkezelő részlegbe.

A JP Morgan Chase jelentős befektetéseket hajtott végre egy CDS-indexben, vagyis egy olyan indexben, amely törlesztéskockázat elleni határidős biztosítási cserekontraktusokat (credit default swaps, CDS) követ. Fedezeti alapok viszont az index értékvesztésére játszottak, ezért a JP Morgan arra kényszerült, hogy veszteséggel szálljon ki ebből a befektetéséből.

A veszteségeket részben az okozta, hogy a piacok március vége óta sokkal hajlamosabbá váltak a kilengésekre. A bank nettó vesztesége, miután más befektetések profitot hoztak, a várakozások szerint, a piaci körülmények alakulásától függően, a második negyedévben 800 millió dollár felett lesz. A Drew vezette részleg eredetileg 200 millió dolláros nyereséggel kalkulált.

Ina Drew, aki több mint három évtizedet töltött a JP Morgannél, az amerikai pénzügyi szektor egyik legjobban fizetett vezetője volt. A jövedelme 2010-ben elérte a 15,5 millió dollárt.

Drew utódja a befektetési bankon belül a globális fix hozamú eszközökért felelős társvezető és a tőkepiacokért felelős vezető, Matt Zames lesz. A JP Morgan közleménye szerint a cégnek a veszteség elleni intézkedéseit Mike Cavanagh volt pénzügyi igazgató koordinálja majd.

A veszteség kínos a pénzintézetnek, amely a 2008-as pénzügyi válságot sokkal jobban átvészelte szektortársainál, mivel távol tartotta magát a sok más bankot megrengető kockázatos befektetésektől. Egyszer sem jelentett veszteséget a pénzügyi válság idején, és elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a 2008-ban összeomlott Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutualt, az addig legnagyobb amerikai takarékpénztárt.