Nem épít orosz kultúrközpontot a TriGránit

2012.05.14. 18:30

Szentpétervár polgármesteri hivatala határozatban szüntette meg a TriGranit vállalatcsoporttal tavaly kötött szerződését, mely értelmében a magyar cég egy kulturális központot hozott volna létre az orosz városban. A TriGránit a döntés értelmében nem kap kompenzációs díjat a meg nem valósult tervért, aminek az értékét mintegy 600 millió dollárra becsülték.

Kézdy György, a Trigránit felett irányítást gyakorló Demján-csoport elnökhelyettese elmondta, a szentpétervári önkormányzat nem a projektet, hanem a PPP-konstrukciót utasította el, ahogy azt más helyi projektnél is tették, például az autópálya, vagy a csatorna esetében. Hozzátette, a vállalat készen áll a szentpétervári Művészetek Palotájának megvalósítására, hiszen minden előtanulmányt, tervet már korábban, saját költségén elkészítettek.

A korábbi tervek szerint a magyar cég egy több mint 80 000 négyzetméteres épületegyüttest hozott volna létre, amely egy 1 600 embert befogadó, világszínvonalú koncerttermet, egy kiállítási központot, és egy 2 500 fős konferencia- és rendezvényközpontot is magába foglalt volna. Az akkori bejelentés szerint az épületegyüttes két éven belül épült volna meg a Vasziljevszkij-szigeten.