Miskolcon építhet gyárat a BMW

2012.05.18. 16:32 Módosítva: 2012.05.18. 17:20
Új autógyárak építését tervezi a BMW, a német társaság Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc neve is felmerült - írta pénteken a Handelsblatt.

Szlovák és magyar városokat vizsgál a BMW, mint lehetséges befektetési színhelyeket - Miskolc és Kassa is felmerült a cégnél.  A Handelsblatt német üzleti lap szerint jelenleg a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, mindketten azt szorgalmazzák, hogy a gyár az adott ország keleti, elmaradottabb felében épüljön fel, mely munkahelyeket teremthetne és a csúcstechnológiát is meghonosítaná a térségben.

A BMW újabb gyáralapítását az indokolja, hogy a német vállalat az eladott kocsik számát a tavalyi 1,67 millióról 2016-ra 2 millióra kívánja emelni. Hogy az ezekkel összefüggő gyárépítések pontosan hol fognak megkezdődni, az idén ősszel derülhet ki. A cég egyébként korábban már foglalkozott egy szlovákiai üzem létrehozásának lehetőségével, ám akkor a gyárat végül Lipcsében építették fel.

Kelet-Európa esélyei egy BMW-beruházás megszerzésére azonban egyre csökkennek, mivel az euróövezet államdósság-válsága miatt jelentősen gyengült az európai piac. Az importot terhelő adók és vámok miatt az autógyáraknak oda érdemes telepíteni az üzemeket, ahol el is tudják adni a kocsijaikat, ennek megfelelően a BMW már két gyárat is üzemeltet Kínában, és valószínűnek tűnik egy brazíliai, vagy mexikói üzem létrehozása is. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az Európába szánt járműveket számos esetben át kell irányítaniuk az amerikai, vagy a kínai piacra.

Magyarországon jelenleg az Opel Szentgotthárdon, az Audi Győrött, a Suzuki Esztergomban, a Mercedes Kecskeméten üzemeltet autógyárat. A Mercedesre is pályázott már Miskolc, de az akkori döntésnél fontos szempont votl, hogy a helyszín ne legyen messzebb száz kilométerre Budapesttől.

Miskolc polgármestere, Kriza Ákos közölte a lapinformáció úgy reagált: a város folyamatosan dolgozik azon, hogy ilyen jelentős beruházás a borsodi megyeszékhelyen valósuljon meg, ahol ehhez jószerivel minden feltétel adott. A BMW tervezett beruházásához mind terület, mind szakképzett munkaerő, mind szakképzés lenne, "mindazon kritériumok, amelyek a befektetőnek szükségesek, itt adottak". Miskolccal közvetlenül még nem vette fel a kapcsolatot a bajor autógyár - jelezte Kriza Ákos, hozzáfűzve: egy ilyen cég Magyarországra jövetele nemzetstratégiai kérdés.