Leminősítette a Fitch Spanyolországot

2012.06.07. 20:08 Módosítva: 2012.06.07. 20:08
Egyszerre három kategóriát rontottak Spanyolország adósbesorolásán, noha a kötvénykibocsátás jó hatással volt az európai gazdaságokra. Egy hétfőn hivatalossá váló IMF jelentés szerint a spanyol gazdaság teljes megtisztítása 90 milliárd euróba kerülne, elképzelhető, hogy a Fitch erre a jelentésre hivatkozva rontott az ország besorolásán.

Három fokozattal minősítette le Spanyolországot csütörtökön a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a GDP 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet. A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az eddigi elsőrendű "A"-ról – a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" kategória kihagyásával – a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta. Az új besoroláson túl további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Röviddel a leminősítés előtt a Fitch bejelentette, amennyiben Görögország kilép az euróövezetből, leminősíti a térség több országát, és negatív kilátásra helyezi az eurózóna valamennyi országának az adósi besorolását. Ed Parker, a cég egyik szakértője azt mondta, hogy Görögország kiválásával a Fitch azonnal rontja Spanyolország, Ciprus, Írország, Olaszország és Portugália adósi minősítését. Ezzel egyidejűleg pedig az euróövezet valamennyi tagországának besorolását negatív kilátásra teszi.

Egy eddig nem hivatalos IMF jelentésből kiderül, 40 milliárd euróra van szükség a spanyol bankok bajba jutott hitelezőinek kifizetéséhez. A tanulmányt hivatalosan hétfőn teszik majd közzé, de elképzelhető, hogy a hitelminősítő erre a jelentésre hivatkozva rontotta le az ország besorolását. A dokumentumból az is kiderül, hogy a spanyol bankszektor teljes megtisztításához legalább 90 milliárd euróra lesz szükség – közölte a Reuters.

A spanyol kormányzati források megerősítették a számokat, de hozzátették, a Valutaalap figyelmeztetése szerint a becsléseket még nem véglegesek. Az IMF-jelentést, valamint a spanyol bankrendszer könyvvizsgálatát Oliver Wyman és Roland Berger tanácsadócégei készítették. A dokumentum célja az, hogy helyreállítsa a Spanyolországba vetett bizalmat az euróövezetben. Ez azért fontos, mert az európai kockázati árazásokat most már főleg a spanyolországi adósságválsággal kapcsolatos fejlemények irányítják.

A piacon feszült figyelemmel várt csütörtöki spanyol kötvénykibocsátás sikere után az államcsőd-kockázati mutatók szinte minden európai ország gazdaságára pozitívan hatottak. Londonban a magyar kockázati tényező is jelentősen esett, a szerdai 604,1 bázispontos zárás után csütörtökön csak 584 bázisponton állt a magyar kockázati tényező, azaz az államkötvények biztosítási felára.