Minden nap egy alma, és a doktor al ma

2012.09.28. 17:53
„Az alma a teremtés része, ezért naponta kell enni.” Budai Gyula az Intersparban népszerűsítette a magyar almát, és beszámolt az orosz piac felé való terjeszkedésről. Jóízűen falatozott a szabolcsi almából, pedig az vár rá, amit az ember az ellenségeinek se kívánna: bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól.

Az Apple-bolt előtt napokig kell sorba állni egy friss Iphone 5-ért, de az érett magyar almák estére már a spájzban lesznek – ez lenne a tanulság, ha lett volna tanulság Budai Gyula almaturnéjának újabb, pénteki állomásán.

Talán a szabolcsi alma kellő érettségét biztosítva, talán más okból, de a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára egy órát késve, délután egy órakor állt kamerák elé, hogy az Alléban reklámozza a szabolcsi gála, golden, jonatán és red chief almákat. A kormány multibarát fordulatának jegyében Budai Gyula az Auchan után – még a Tesco előtt – egy igazi német multinál, az Intersparban beszélt arról, hogy az elmúlt két évben az ország nagyot nyitott az orosz piac felé.

Budai előtt azonban még az üzletvezető mondta el, hogy ez a négy akciós almafajta 1700 hektáron terem, és hogy „kétgyermekes édesanyaként is” biztat mindenkit a magyar alma fogyasztására. Nagy, rohadt, tetves lengyel alma esett le a szívünkről a garancia hallatán. Az almák közül csak a red chiefet nem lehetett megkóstolni, de nyilván nem az egykori elszámoltatási biztos kérte a kommunista nevű alma félreállítását.

Budai Gyula elmondta, hogy szabolcsiként szeretne hazabeszélni, mivel idén az aszálynak hála nagyon édes lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermés – az almatermés 60 százaléka innen származik. Az alma igazi nemzeti gyümölcsünk, mondta az államtitkár, aki szerint Magyarországot a középparasztok vezetik majd ki a válságból. A népszerűsítésében és felfuttatásában itt is nemzeti összefogásra van szükség, mondta.

Alma Matters

Az államtitkár elmondta, hogy a VM promóciója a dinnye és a paprika kormányzati támogatását egészíti ki. Az ipari almáért 28-30, az étkezésiért 80-120 forintot adnak kilónként. Az ipari alma felvásárlási ára októbertől 10 százalékkal növekszik.

Ezért is fontos szerinte, hogy a gyerekeink ne a banánt egyék, hanem a magyar almát. Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hevesen bólogatott, bár a banán helyett a pizza vagy a csoki talán jobb példa lett volna. Budai Gyula elmondta, hogy a kormány 1 milliárd forintnyi uniós pénzre írt ki pályázatot, így az iskolagyümölcs-programban részt vevő iskolákban minden gyerek kapni fog napi egy darab magyar almát.

„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – kezdte Mártonffy Béla majdnem olyan pajkosan, mint Terence Hill. Ő arról beszélt, hogy a magyar alma fogyasztása az utóbbi években csökkent, bár mostanában nyitottunk az orosz piac felé. A legnagyobb segítség az volt a kormány részéről, hogy csökkentették a vámot, mondta. A teljes almatermés több mint felét exportálják, és tavaly Magyarország jó üzletet csinálhatott volna, ha a fagy nem tesz keresztbe. Az idei jó, közepes terméstől azt várják, hogy beteljesíti a tavalyi reményeket, és az orosz piacon úgy tudják értékesíteni, hogy az ágazatban 100-150 ezer új munkahely jöhet létre.

Végül Bölcskei György almatermelő dobta be a legjobb érvet: „Az alma a teremtés része, ezért naponta kell enni.” Ő egyébként Budai Gyula barátja, aki napi öt-hat almát eszik. Budai és Mártonffy ekkor már rég egész almákat majszolgattak, de azért lelkesen bólogattak.

Budainak láthatóan tényleg ízlett a jonatán, távozása előtt még szedett is egy vödörrel, és ragaszkodott hozzá, hogy kifizethesse, bár egy plusz vödör ingyenalmát azért elfogadott. Szüksége is lesz a mézédes ízre, hiszen keserű élmény vár rá: a volt elszámoltatási kormánybiztosnak hamarosan bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól.