Hiába a megszorítás, csúszik a pénz

2012.11.08. 17:42
Az eurózóna pénzügyminiszterei azt tervezik, hogy néhány héttel, valószínűleg november 28-ra elhalasztják a görögöknek esedékes nemzetközi mentőcsomag következő részletének kiutalásáról szóló döntést - mondta egy névtelenséget kérő eurózóna forrás a Bloomberg-nek. A csúszás hátterében az állhat, hogy jövő hétfőre még csak egy előzetes trojka-jelentés készül el a görög gazdasági helyzetről, és ennek ismeretében az eurózóna pénzügyminiszterei még nem akarnak dönteni a 31,5 milliárd eurós hitelrészlet kiutalásáról. Az "első ránézésre" negatív hírre napi mélypontra süllyedtek a vezető európai és amerikai részvényindexek, illetve az euró a dollárral szemben.

A hír azt követően érkezett, hogy tegnap éjszaka a görög parlament elfogadta a pénz kiutalásához szükséges újabb 13,5 milliárd eurós megszorító csomagot. Ha a 2013-as büdzsét is elfogadja majd vasárnap a görög parlament, akkor görög részről (elvileg) elhárul minden akadálya annak, hogy akár már jövő héten döntés szülessen a hitelrész kiutalásáról. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos azonban a napokban már jelezte: lehet, hogy késedelmet fog szenvedni a görögöknek a pénz kiutalása, akár decemberig. 

Az eurózóna már június óta halasztgatja ennek a hitelrészletnek a kiutalását, amelynek több oka is van. Egyrészt ezzel folyamatosan igen erős (anyagi) nyomást tud kifejteni a görög politikusokra, hogy szavazzák meg a szükséges költségvetési megszorító és szerkezeti átalakításokról szóló törvényeket (ezek nélkül nincs újabb hitelrészlet, így államcsőd és esetleg kényszerű kilépés lenne az eurózónából).  

A másik főbb érv, hogy a nemzetközi szervezetek (trojka) már hónapok óta vizsgálja a görög makrogazdasági pályát, az államadósság fenntarthatóságát és folyamatosan későbbre halasztja annak az átfogó helyzetjeloentésnek a publikálását, amely lehetővé tenné az eurózóna pénzügyminisztereinek, hogy a hitelrészlet kiutalásáról megalapozott döntést hozhassanak. 240 milliárd eurónyi (!) EU/IMF hitelrészt ugyanis már Görögországba "öntöttek" az elmúlt 2,5 év során. 

A görög államháztartás számára égetően fontos hitelrészlet kiutalásának elhalasztásáról szóló hírre az egyébként is borongós nemzetközi pénz- és tőkepiacokon kissé tovább romlott a hangulat: a vezető európai és amerikai részvényindexek napi mélypontra süllyedtek. A német DAX-index átmenetileg 7200 pont alatt is járt. Az euró újra 1,2720-ig, kéthavi mélypontra süllyedt a dollárral szemben. A német 10 éves államkötvény hozama 3 bázisponttal 1,35%-ra süllyedt nap végére a kockázatkerülő hangulatban.