Kisebb az esély, hogy a görögök elvesztik az eurót

2012.11.09. 19:13

Rövid távon csökkent Görögország euróövezeti távozásának kockázata, miután a görög parlament jóváhagyta a 13,5 milliárd eurós további költségvetési szigorításról szóló intézkedéscsomagot.

Görögországnak azonban ezzel együtt is további adósságteher-enyhítésre lesz szüksége ahhoz, hogy ismét fenntarthatóvá váljanak a görög közadósság-folyamatok - áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett elemzésében.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics ugyancsak pénteken összeállított értékelése szerint azonban továbbra is valószínű a görög eurótagság megszűnése, de a ház korábbi előrejelzésével szemben ez most már várhatóan nem az idén, hanem jövőre következik be. Nem változott a cég azon prognózisa sem, amely szerint az euróövezeti gazdaság jövőre mély recesszióba süllyed: a Capital Economics átlagosan 2,5 százalékos GDP-mínuszt vár a valutaunióban 2013 egészében.

A Fitch Ratings pénteki elemzése szerint mivel az áprilisban végrehajtott görög szuverén adósságátrendezés nyomán a görög kormányadósság 70 százaléka immár a hivatalos hitelezők kezén van, további adósságátstrukturálások esetén már nem lehetne sokat elérni a magánszektorbeli intézményi befektetők újbóli bevonásával.

A most elfogadott takarékossági intézkedésekkel Görögország valószínűleg teljesíti a második pénzügyi segélyprogramban foglalt középtávú államháztartási célokat, és ennek alapján újraindulhatnak a folyósítások. A takarékossági programot azonban ezzel együtt is jelentős végrehajtási és politikai kockázatok terhelik, tekintettel a társadalmi feszültségre, és kétséges, hogy további kétévnyi megszorítások közepette a görög gazdaság talpra tud-e állni olyan mértékben, ahogyan azt az EU/IMF-program előirányozza - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte: mindezek alapján arra számít, hogy az EU/IMF-programot két évvel, 2016-ig meghosszabbítják. Ez a lépés enyhíthetné a további megszorítások gazdasági hatásait, ám a Fitch Ratings becslése szerint egyben 22 milliárd euróval - a görög hazai össztermék (GDP) 11 százalékával - növelné a görög költségvetés finanszírozási igényeit a 2013-2016-os időszakban.

A cég mindezt egybevetve rontotta a görög adósságdinamikára adott előrejelzését. Pénteken ismertetett új prognózisa szerint a GDP-arányos görög államadósság-ráta 2014-2015-ben 192 százalékon tetőzik, és valószínűtlen, hogy 2020-ig 150 százalék alá csökkenne.
A Fitch Ratings eddigi előrejelzése az volt, hogy a görög államadósság-ráta 2013-ban tetőzik a GDP-érték 170 százalékán.

Ahitelminősítő a görög szuverén adóskockázatra jelenleg "CCC" besorolást tart érvényben. A Fitch Ratings szerint ez a szuverén adósosztályzat a törlesztésképtelenné válás "tényleges lehetőségét" jelzi.