Ismét nagyon kapós a világban a kínai

2012.11.10. 09:36

Felgyorsult a kínai export októberben, ami újabb jele annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága kezd magára találni – derült ki a kereskedelmi minisztérium szombati közléséből. Az export októberben 11,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, a növekedés üteme magasabb volt a szeptemberben mért 9,9 százaléknál. Az import bővülése a múlt hónapival azonos szinten, 2,4 százalékon maradt.

A kereskedelmi többlet tovább nőtt, októberben elérte a 32 milliárd dollárt. Szeptemberben 27,7 milliárd, míg augusztusban 26,6 milliárd dollár volt.

A pekingi gazdaságirányítás 10 százalékban határozta meg a kivitel növelésének idei tervszámát, ami józan becslések szerint nem lesz teljesíthető. Az év első tíz hónapjában mindössze 6,3 százalék volt.

A miniszter, Csen Tö-ming mind az eljövendő hónapokra, mind a következő évre sok nehézséget jósolt. Az okok között továbbra is a korlátozott világpiaci keresletet és a működési költségek növekedését jelölte meg. Továbbá felhívta a figyelmet a növekvő kereskedelmi protekcionizmusra.

Az Európai Uniót, Kína legnagyobb kereskedelmi partnerét az export vonatkozásában októberben megelőzte az Egyesült Államok. Az utóbbiba irányuló kivitel 9,5 százalékkal bővült, értéke meghaladta a 31 milliárd dollárt, a kereskedelmi többlet 21,6 milliárd dollár volt.

Az EU-ba a statisztikai adatok szerint 5,8 százalékkal kevesebb árut értékesítettek, mint tavaly októberben, értékük 26,4 milliárd dollár volt. A kínai kereskedelmi többlet e relációban megközelíti a 11 milliárd dollárt.

Pénteken az országos statisztikai hivatal elnöke a legfrissebb adatokból ítélve úgy vélte, Kína éves gazdasági növekedése el fogja érni a 7,5 százalékot, az infláció pedig nem sokkal 4 százalék alatt lesz.

A harmadik negyedévben a GDP növekedése 7,4 százalékra mérséklődött a második negyedévi 7,6 százalékról. Kína a tavalyi 9,2 százalékos növekedést követően és nyolc egymást követő év 8 százalék körüli terve után először csökkentette ez alá, 7,5 százalékra éves előirányzatát.