Aston Martin eladó 800 000 000 dollárért

2012.11.10. 11:26
A legendás brit autómárka, az Aston Martin többségi tulajdonosa, az Investment Dar Co. potenciális vásárlókkal tárgyalt az esetleges értékesítésről - számolt be a Bloomberg az ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A kuvaiti cég, mely az Aston Martin 64 százalékát tulajdonolja, a Rotschildot bízta meg tanácsadóként az értékesítés kapcsán – írja a hírügynökség a nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. A Mahindra & Mahindra Ltd., az indiai autógyártó az egyik olyan potenciális vásárló, melyet az Investment Dar az elmúlt hónapokban megkörnyékezett.

Az értékesítés nem lesz zökkenőmentes, az eddigi tárgyalásokból ugyanis az derült ki, hogy a potenciális vásárlók nem szándékoznak megfizetni az az árat, amit a kuvaiti cég fizetett a részesedésért 5 évvel ezelőtt. Az Investment Dar mintegy 800 millió dollárt akart a részesedésért.

A tulajdonrész értékesítése azért lenne jó az Investment Dar számára, mert a befolyó összegből törleszteni tudná hiteleit. Egy új tulajdonossal pedig az Aston Martinnak lehetősége nyílhat, hogy olyan modelleket fejlesszen ki, melyek komoly versenytársai lehetnek a Bentley-nek vagy a Ferrarinak.

Az Investment Dar 5 évvel ezelőtti bevásárlását megelőzően a márka a Ford közvetlen befolyása alatt állt, 1987 óta. Bár az Aston Martin jelenleg is kap motorokat a Fordtól, a felvásárlást követően több más erőforráshoz való hozzáférése megszűnt. Jelenleg az Aston Martin az egyetlen olyan luxusmárka, mely nem egy nagyobb autóipari vállalatcsoport része.

Ez a fajta függetlenség azonban hátrányos lehet a cégnek egy olyan környezetben, mint a mostani, amikor komoly nyomás van a gyártókon, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, melyek az üzemanyag felhasználás hatékonyságát javítja.

A BMW például több mint 1 milliárd eurót invesztál az idei évben arra, hogy még hatékonyabbá tegye motorjait, valamint hogy elektromos autókat fejlesszen ki. Ez az összeg meghaladja az Aston Martin 2011-es évi árbevételét, mely 507 millió font volt.