Csúszik Lázár újabb energiatörvénye

2012.11.12. 13:07
Már a héten szavaztak volna a módosítókról, egyelőre azonban még tart az iparági egyeztetés Lázár János legújabb, energetikai témájú törvényjavaslatáról. A gáztározókra állami elővásárlási jogot teremtő iromány pontatlanságai miatt a teljes piacot felborítaná, még az Auchan eladásához is az Energiahivatal áldását kellene kérni.

A korábbi tervektől eltérően mégsem kerül a héten a parlament elé a gáztározók állami elővásárlási jogáról szóló törvényjavaslat, egyelőre ugyanis nem sikerült összeállítani egy olyan módosító javaslatot, amely a javaslatban szereplő, az egész energiapiacot felforgató hibákat javítaná.

Mint azt korábban megírtuk, a Lázár János által benyújtott törvényjavaslat szövege nem pontosítja megfelelően, hogy az mely szereplőkre vonatkozik, ha azt változatlan formában fogadná el az országgyűlés, az akár a Mol tőzsdei kereskedésének a felfüggesztéséhez is vezethetne, de akár olyan cégeket is nehéz helyzetbe hozna, mint a Magyar Telekom, vagy akár az Auchan.

Az iromány - amelynek hivatalos célja az, hogy az állam a magyarországi földgáztározókra elővásárlási jogot szerezzen - mostani formájában ugyanis nem csak a tározókra, hanem azok tulajdonosaira is vonatkozik, ez pedig szinte kezelhetetlen helyzetet teremtene.

A javaslat úgy fogalmaz, az állam elővásárlási jogot kapna „a biztonsági földgáztárolást végző engedélyesben közvetlen tulajdonnal vagy közvetett tulajdonnal vagy befolyással rendelkező gazdálkodó szervezetben lévő tulajdoni részesedés bármilyen módon való elidegenítése vagy átruházása esetén”, illetve a Magyar Energiahivatal engedélye szükséges „a biztonsági földgáztárolást végző engedélyesben közvetlen tulajdonnal vagy közvetett tulajdonnal vagy befolyással rendelkező gazdálkodó szervezet” átalakulásához, megszűnéséhez.

A biztonsági földgáztárolást az MMBF Zrt. végzi, amely 72 százalékban a Mol, 27 százalékban az MSZKSZ tulajdona, ezekben pedig közvetett tulajdonnal vagy befolyással a Mol részvényesei, az MSZKSZ esetén pedig valamennyi földgázkereskedő, hazai földgáztermelők, üzemanyag-kereskedők rendelkeznek. A törvényjavaslat jelenlegi formájában azt jelenti, hogy a hazai földgáz- és olajágazatban tevékenykedő csaknem az összes szereplőre kiterjednek a szabályok.

Például a Mol részvények adásvétele esetén is élne az állam elővásárlási joga. Ha pedig minden egyes részvényt eladás előtt az államnak is fel kellene kínálni megvételre, az lényegében ellehetetlenítené a magyar cég tőzsdei működését. Ráadásul az MSZKSZ tagjai között az ismert energiapiaci szereplők mellett olyan cégek is megtalálhatók, mint például a Siemens, az Auchan vagy a Magyar Telekom. A javaslat szövege szerint nekik is az Energiahivataltól kellene engedélyt kérniük, ha például egy üzletrészt el szeretnének adni.

Hogy ez inkább törvényalkotói hiba, mint valós szándék, arra már a tárca munkatársai is tettek utalást, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig korábban úgy nyilatkozott, a javaslat célja, hogy ha a magyarországi tározókat el akarják adni, államnak elővásárlási joga legyen, ne lehessen külföldi érdekcsoportok kezébe átjátszani. Piaci információk szerint az új szabállyal a kormány elsősorban a Gazprom tulajdonszerzését szeretné megakadályozni, erre azonban a jelenlegi szabályozási keretek között is lenne lehetőség, nem szükséges az elővásárlási jog.