Államcsőd kerül a karácsonyfa alá?

2012.11.28. 09:37 Módosítva: 2012.11.28. 09:43

A Fitch Ratings 5 fokozattal CC-re minősítette le Argentínát – írja Facebook-oldalán a Concorde, amely szerint „államcsőd valószínű december 15-én a múlt heti New York-i bírósági döntés után”.

Argentínának ugyanis egy korábbi ítélet nyomán vissza kell fizetnie 1,3 milliárd dollárt december közepéig egy hedge fundnak, amely a 2001-es argentin csőd idején visszautasította az adósság átstrukturálást. A bíróság lényegében azt mondta ki, hogy ugyanúgy fizetni kell azok felé, akik részt vettek az átstrukturálásban, mint azoknak, akik nem.

Bár az ítéletet még felülvizsgálják, de Buenos Airesnek addig is félre kell tennie ezt összeget egy elkülönített számlára, írja a Portfolio.hu. Argentína nem tudja úgy teljesíteni a rendesen jelentkező tartozásait, hogy ezt ne egyenlítené ki. Vagyis vagy mindkettőt, vagy egyiket sem teljesíti.

Az argentin kormány azonban valószínűleg nem szándékozna fizetni, a hedge fundot korábban is keselyűnek minősítette. Az Elliot Associates hedge fund korábban előszeretettel vásárolt fel kétes értékű adósságokat (nemcsak az argentint, hanem a peruit is), majd névértéküket peres eljárásban próbálta visszaszerezni.

A Fitch a leminősítés indoklásában jelezte, figyelemmel kísérik a következő hetek eseményeit, ha Argentína nem fizet a megadott határidőre, az csődeseménynek minősül. Ha ez megtörténik, akkor a hosszú lejáratú adósságokat RD (Restricted Default) minősíti le. Ha az ügy pozitívan zárul, tehát az argentin kormány a bírósági döntés értelmében jár el, és így nem esik veszélybe más adósságok törlesztése sem, akkor a Fitch visszaminősítheti Argentínát.