Bezárja 11 magyar fiókját az orosz nagybank

2012.11.29. 07:52 Módosítva: 2012.11.29. 12:37

A régióban gőzerővel zajlik a Volksbank International érdekeltségeinek megvásárlásával komoly szereplővé váló Szberbank 2018-ig terjedő stratégiájának megvalósítása. A pénzintézet október elején vette meg a török DenizBankot, a múlt héten pedig stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Bankkal a kkv-k oroszországi, törökországi és kelet-közép-európai hitelezésének közös felfuttatásáról, írja a Napi Gazdaság.

A kkv-k a magyar érdekeltségnél is kulcsszerepet játszanak, hiszen − miként arról Szergej Gorkov, a pénzintézet nemzetközi tevékenységéért felelős alelnöke a nyári tájékoztatóján beszámolt − a Volksbank idén 200 millió eurót szeretett volna az év végéig kihelyezni a szektorba. A tervek megvalósulásáról nem érkeztek hírek, ami vélhetően összefügghet azzal az általános tapasztalattal, hogy a hazai vállalkozások jelenleg kevésbé gondolkodnak beruházásokban, hitelkeresletük egyelőre kimerül a folyószámla- és forgóeszközhitelek felvételében. E kölcsönfajtára ugyanakkor komoly stratégiát építeni nem lehet − ráadásul a Volksbank hangsúlya nem is ez volt. Az alelnök szerint a bank a kelet-európai (FÁK-) piacok felé törekvő cégeknek szeretne partnere lenni a trade finance szolgáltatásoknál.

Ugyanakkor a bank terveit figyelőknek nem lehetett meglepetés, hogy a jövő év végén már itthon is Szberbank néven működő hitelintézet 11 egységére lakat kerül a hónap végére. A megmaradó 51 fiókos hálózat továbbra is országos elérést biztosít a banknak, amely ugyanakkor a lakossági területen az online szolgáltatások fejlesztésében hisz, így − összhangban az anyabank fejlesztési irányaival − itt 2018-ig az elektronikus banki szolgáltatások felfuttatása a cél.

Tavaly a Szberbank a világ 6. legnyereségesebb bankja volt nettó nyereség és első tőkearányos nyereség tekintetében − 27,9 százalékos volt a bank RoAE-szintje. A pénzintézetnek 19 ezer fiókja van, ezek közül több mint ezer Oroszországon kívül működik. A bank 70 millió lakossági és másfél millió vállalati ügyfelet szolgál ki, akik 26 országban üzletelnek a bankkal. A bank hitelállománya 40,3, betétállománya 24,2 százalékkal nőtt tavaly.