Végleges: jön hozzánk az orosz OTP

2012.02.15. 17:02 Módosítva: 2012.02.15. 17:11

Véglegesítették az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Szberbank, jelentették be szerdán Bécsben. A Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait – köztük a magyarországi Volksbankot – tömörítő VBI ezzel száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába kerül, amelynek ez a legnagyobb tranzakciója a volt Szovjetunión kívül.

Az oroszok a régió nyolc országában – hazánkon kívül Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Ukrajna – működő, csaknem háromszáz fiókból álló, mintegy négyezer embert foglalkoztató bankhálózatot vettek; az adásvétel nem érinti a romániai leányvállalatot.

A Szberbank a legnagyobb orosz pénzintézet, amely hatvan százalékban állami tulajdonban áll, nagyjából 240 ezer embert foglalkoztat, és az orosz bankpiac mintegy negyedét birtokolja. Egyben az első tisztán orosz tulajdonú bank lesz, amely megjelenik a magyar piacon.

Ha változatlanul hagyja a Volksbank mostani fiókhálózatát huszonöt budapesti és harminchét vidéki, összesen tehát hatvankét bankfiókot, illetve kirendeltséget üzemeltet majd. A közép-európai piacon már 1991 óta jelenlévő cégért az év elején még az OTP is versenyben volt, de nyári orosz lapértesülések szerint nem tudta a lépést tartani az oroszokkal az árversenyben.

A VBI végleges vételára 505 millió euró. A tavaly novemberben kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek fényében 80 millió euróval csökkentették a felek.

A két bank tavaly állapodott meg a tranzakcióról, azokat azonban az egyes országok pénzügyi felügyeleteinek is jóvá kellett hagynia; Magyarországon ez január közepén történt meg.

Herman Gref, a Sberbank vezérigazgatója újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, Magyarországon a legnehezebb a piaci helyzet azok közül az országok közül, ahol a VBI jelen van. „Az év elején már láthatóak voltak kedvező jelek a bankszektorban. De ennek fényében még nehezebben magyarázhatóak a magyar kormány intézkedései”. A Sberbank számára ezek 80 millió euró veszteséget jelentettek – mondta. „Tudom, milyen nehéz fontos döntéseket hozni, de szívesen láttunk volna barátságosabb hozzáállást a gazdasággal szemben. Szeretnénk hinni abban, hogy megtaláljuk a közös nyelvet” – fogalmazott az orosz bank vezetője.