Nem lesz ez így jó, Ferihegy!

2012.11.29. 08:02

Tizenkét, Budapest légi forgalmában meghatározó légitársaság, illetve légitársasági képviselet levélben fordult a Budapest Airport (BA) vezérigazgatójához, melyben kifejezik aggodalmukat az új reptéri díjszabással kapcsolatban, egyúttal sürgetik, hogy mihamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz. A turizmus.com portálra kikerült levél aláírói hangsúlyozzák: az érdekek közösek, ahogy a reptér üzemeltetője, úgy ők is szeretnének minél több utast szállítani Budapestre és Budapestről. Ám a jelenlegi helyzetben úgy érzik, semmilyen mozgásterük nincs és képtelenek további fejlesztésekre.

A repülőtér üzemeltetője a Turizmus Panorama Bulletin kérdésére válaszolva meglepetését fejezte ki, hogy a nyilvánossághoz is eljuttatta valaki a levelet. A BA továbbra sem kíván a légitársasági partnereinek a sajtón keresztül üzengetni. A levelüket megkaptuk, az abban leírtakat tanulmányozzuk és mérlegeljük, készül a megfelelő szakmai válasz. Nyilvánvalóan tarthatatlan helyzet − fogalmazott a repülőtér kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály −, hogy a Malév-csőd miatt károkat, veszteségeket vagy az önkormányzat által 330 százalékkal megemelt telekadó pénzügyi következményeit egyedül a Budapest Airport viselje.

A reptéri díjemelés már a múlt héten téma volt: a legnagyobb európai fapados, a Ryanair ezzel magyarázta, hogy jelentősen lefaragja a budapesti kapacitásait. A járatainak számát heti 280-ról heti 170-re csökkenti, és az eddigi öt helyett csak három gépet állomásoztat ezentúl Ferihegyen. Mindez várhatóan 800 000-rel csökkenti az utasok számát, fenyegetett az agresszív tárgyalási technikájáról ismert ír cég.