Döntött a kormány, csökkentik a rezsiköltséget

2012.12.06. 12:21

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára, ismertette a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Budapesten az állatkert bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján.

Erről a kabinet végleges döntést hozott, mondta a politikus, szerinte mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. Lázár János emlékeztetett, ma az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés.

A minisztérium legutóbb közölt adatai szerint összesen 3 335 889 gázfogyasztó van Magyarországon, ennek 94 százaléka lakossági fogyasztó. A lakossági áramfogyasztók ennél jóval többen vannak, összesen 5 072 664 emberről számolt be a tárca.

Rossz hír a befektetőknek

Láthatóan megijesztette a befektetőket a rezsicsökkentés híre, ez rosszul érintheti a Magyar Telekomot és a Molt is, valamint az áramszolgáltatókat. A Mol a bejelentés után már több mint 2 százalékos mínuszban volt, a Telekom pedig újabb mélypontját érte el 370 forinton.

A fejlesztési minisztériumban korábban a sávos gázár bevezetésén gondolkoztak, az elképzelések szerint januártól az évi háromezer köbméter felett fogyasztó lakossági ügyfeleknek a piaci árat kellett volna megfizetniük. A terv a fogyasztóknak csak kis részét érintette volna, számukra azonban ez az intézkedés jelentős, akár 25 százalékos emelést is jelenthetett volna.

Az emelést egyébként a piaci viszonyok tették volna szükségessé, a lakosságnak szolgáltató kereskedők ugyanis évek óta nem hogy nagy profitot nem termeltek a szektoron, de többen veszteségesek voltak a központilag meghatározott nyomott árak miatt. Elég csak az E.On Trade-re gondolni, a masszívan veszteséges céget - amely csak az elmúlt három évben 23 milliárd mérleg szerinti veszteséget halmozott fel. Lázár János egyébként sajtótéjékoztatóján egyúttal azt is bejelentette: december 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.On gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy a kormány a rezsiköltségek csökkentésén dolgozik. Ezt az ezen a területen működő cégek profitjának csökkentésével és az ezzel a lépéssel érintett összeg embereknél hagyásával tervezi a kabinet. "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa" - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: azt elfogadja, hogy az energiát termelő cégeknél profitnak kell jelentkeznie, de a fogyasztó és a termelő közé "ékelődő" szereplők esetében a profitot minimálisra kell csökkenteni.