Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

25 százalék fölötti gázáremelés jöhet

2012.10.13. 07:45 Módosítva: 2012.10.13. 07:53

A lakosság 94 százalékának nem változik a gázár, sőt a legkevesebbet fogyasztóké még csökkenhet is januárban, miközben a legtöbbet használó 6 százaléknál 18-26 százalékos tarifaemelés várható - mondta Holoda Attila energiaügyért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságnak.

A lap szombati számában megjelent interjúban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kijelentette: "a nemzetközi árak emelkedése folytán áremelési nyomást érzékelünk, ugyanakkor a kormány továbbra is határozottan elkötelezett a rezsiköltségek kordában tartása mellett".

Szavai szerint kidolgozás alatt áll egy elképzelés, amelynek alapján az átlagos gázfelhasználás több mint két és félszeresénél, vagyis évi 3000 köbméternél húznának egy határt, amely felett a lakossági és az egyéb egyetemes szolgáltatásba tartozó ügyfelek számára nőne a tarifa.

Elmondta, hogy a nagycsaládosok gázárkedvezménye megmarad, igénylési feltételeiket tovább könnyítették. Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a 800-1000 köbméter alatti fogyasztásúak számára csökkentsék a tarifákat. A csökkentés forrása a nagyfogyasztásúaktól befolyó többlet - tette hozzá. Jelezte: ha a rendszer beválik, hasonló felosztást működtethetnek a villamos energia kapcsán is.

A kormány a gázárak befagyasztásán túl az egész iparágban nagyonbb szerephez szeretne jutni. A kormányfő korábban jelezte, hogy "pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.On-t a németektől". Pénteken Lázár János államtitkáregy törvényjavaslatott nyújtott be, ami kimondja, hogy biztonsági földgáztározó csak állami tulajdon lehet, a tárolás pedig koncesszióköteles lesz.