Örülhetünk: bajban van a Gazprom

2012.06.25. 07:21

Homokba dugta a fejét a Gazprom a palagáz-kitermelés előretörésére reagálva, ahelyett hogy felkészült volna arra, hogy a forradalmi technológiai változás teljesen felforgatja a világ földgáziparát. Az USA egyszerűen elveszett mint piac, sőt a gázpalaprojektek kibontakozása nyomán 2015-től maga is exportőrként száll szembe Oroszországgal – írja a Napi.

Kína elvesztette érdeklődését az északi szomszédjától importálható energiahordozó iránt, inkább abban reménykedik, hogy jelentős saját gázpalatartalékokat talál. Eközben a Gazprom legfőbb piaca, Európa a gazdaság gyengesége miatt várhatóan nem növeli vásárlásait. Összességében idén eddig 14 százalékkal csökkentek az orosz gázóriás szállításai a tavalyihoz képest, részvényárfolyama pedig 9,5 százalékkal hanyatlott.

Oroszországnak 13 ezer milliárd dollár értékű gáztartalékkal kellene jól gazdálkodnia, ám a piaci tendenciák megváltozása miatt súlyos milliárdokat bukhatnak el ebből. Az Északi-sarkkörön túli Stokman-mezőről kitermelhető gázt például az amerikai piacra szánták − amelyre folyékony (lng) formában jutott volna el az energiahordozó −, ám ezt most felül kell vizsgálni. Egy 20 milliárd dolláros beruházásról van szó, amelyben a Gazprom partnere a norvég Statoil és a francia Total. Az orosz cég ugyan jelezte, hogy Ázsiába növelné kivitelét, ám itt meg kell küzdenie a hasonló terveket dédelgető ausztrál és közel-keleti lng-exportőrökkel.

Elkerülhetetlenek az árengedmények, lehet, hogy a Gazpromnak végül le kell mondania arról, hogy az olaj árához kösse az általa szállított gáz árát. A cég idén az orosz Vedomosztyi szerint még az "oszd meg és uralkodj" taktikát alkalmazta ügyfeleivel szemben: a 2010-eshez viszonyítva a legkevésbé azon országok esetében emelte az árat, amelyek fontosak a Déli Áramlat építése szempontjából. Így jól járt Magyarország és Törökország, Bulgária pedig több mint 11 százalékos diszkontra kapott ígéretet, mert vállalta, hogy idén novemberig megadja az összes szükséges engedélyt a vezeték építéséhez. A szlovákok azonban, akikkel pereskedtek a gázár ügyében, 10 százalékos engedményt értek el a per feladásáért cserébe, és hasonló megoldás várható Lengyelország esetén is.