Ma kiderül, milyen béremelést akar a kormány

2012.12.11. 08:04

Érdekes helyzetet jelent, hogy a parlament előbb fogadja el a parlament a 2013-as költségvetést, mint hogy megállapodás vagy döntés születne a jövő évre érvényes minimálbérről és garantált bérminimumról, írja a Napi Gazdaság.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi plenáris ülésén az érdekképviseletek is először ismerhetik meg a kormány álláspontját a jövő évi kötelező bérelemek emeléséről, eddig hiába egyeztetett több körben is a VKF monitoringbizottsága a témában, a kormány nevében tárgyaló nemzetgazdasági tárca nem közölt konkrétumot az elképzelésekről.

Január elsejétől általános, 5,2 százalékos minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésnél kevesebb nem fogadható el, mondta a Napi Gazdaságnak Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. A szervezet célja, hogy egy 5,2 százalékos országos bérajánlás is megszülessen.

Szakmailag nem tartja megalapozottnak és indokoltnak a munkaadói oldal a bérajánlást, de nem ezen múlik majd, hogy lesz-e megállapodás, hangsúlyozta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A munkaadók vagy január elsejétől évi 2,6 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak, vagy pedig a hat legkritikusabb helyzetű ágazatban − a kereskedelem, vendéglátás, ruha- és bőripar, mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás − jövő év közepétől emelnének − nem visszamenőleges hatállyal − 5,2 százalékkal.

Úgy tudni, kormánydöntés egyelőre nem született a kötelező legkisebb bér emeléséről, erre várhatóan a szerdai kormányülésen kerülhet sor. A munka törvénykönyve alapján emellett a kabinetnek még a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is egyeztetnie kell. Közben azonban bizonyos mértékű béremelést tartalmaznia kell a jövő évi járulékbevételeket is tartalmazó költségvetési törvénynek, amit várhatóan ma szavaz meg a parlament.