Ágnes
2 °C
11 °C

0 százalékos lehet a diákhitel kamata?

2012.12.12. 11:15 Módosítva: 2012.12.17. 16:38

Népszabadság információi szerint a kormány mai ülésén dönt arról, hogy 0 százalékra csökkenti a diákhitel jelenleg 2 százalékos kamatát. Korábban annak lehetősége is felvetődött, hogy a kormány esetleg átírja a tiltakozáshullámot kiváltó keretszámokat, de úgy tudják, inkább a kamatcsökkentés mellett döntenek.

A kormány múlt héten döntött, hogy a teljes állami ösztöndíjas keret már korábban is alaposan megfaragott számait a 2013-as felvételi eljárás során 10 ezerre csökkenti, azaz ennyi hallgató tanulását fizeti az állam, a többieknek részben vagy egészben maguknak kell állniuk képzésük költségét. Ez orvosi egyetemen akár tízmillió forint is lehet, de senki nem úszhatja meg egymillió alatt.

A diákhitel kamatának csökkentése valamennyi terhet levesz a hallgatók válláról, kérdés azonban, hogy a költségvetés meddig bírja az átvállalt terheket, hiszen a 2 százalékos, eddig is kedvezményes kamat is komoly költségvetési kiadásokkal jár.

Az idei évtől elérhető DH2-vel kapcsolatos legfőbb ellenérv az volt, hogy aránytalanul nagy terhet ró az amúgy is ingatag központi költségvetésre. Ez azonban eddig, komolyabb érdeklődés hiányában, nem történt meg. Még a konstrukció kidolgozásakor úgy számoltak a döntéshozók, hogy idén 15, jövőre 62, 2014-re pedig 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik. A kamat 0 százalékra csökkentése tovább növeli a költségvetés kitettségét, írja a lap.