Katalin
-2 °C
3 °C

Jön a rezsicsökkentési bizottság

2012.12.12. 14:45

A kormány szerdai tanácskozásán döntött az E.On gázüzletágának megvételéről, emellett Fónagy János államtitkár vezetésével négytagú bizottságot hozott létre a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében, közölte szerdán Giró-Szász András kormányszóvivő.

A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentést szerdai - jelenleg is zajló - ülésén fogadta el a kabinet, Giró-Szász András pedig ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. Hozzátette, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3,5-szer megtérült nekik.

A rezsicsökkentési bizottságba - amelyet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezet majd - a fejlesztési tárca mellett a nemzetgazdasági és az erőforrás-minisztérium, valamint a Miniszterelnökség delegál tagot.

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek díja miatt. Az európai uniós átlag a magyar számnak körülbelül a kétharmada, mondta.

Giró-Szász András egyúttal azt is megerősítette, hogy a minimálbér az idei 93 ezer forintról - infláció feletti mértékben - 98 ezerre, a bérminimum, vagyis a szakmunkás-minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. Ez a szakszervezetek számítása szerint 2,2 százalékos vásárlóerő-növekedést jelent a magyar családoknál - fűzte hozzá.