Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Leminősítették Horvátországot

2012.12.15. 08:20

Megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot pénteken a Standard & Poor's, szerintük a horvát kormány által eddig bevezetett reformok elégtelenek a növekedés beindításához.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait "BB plusz/B"-re rontotta az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az új osztályzatok kilátása stabil, vagyis az Standard & Poor's nem tervezi a horvát adósbesorolások további visszaminősítését.

A pénteki osztályzatrontás indoklásában a hitelminősítő közölte, az eddigi reformok nem lesznek elégségesek a növekedést akadályozó gazdaságszerkezeti rugalmatlanságok oldására. A horvát közszféra foglalkoztatja a teljes munkaerő egyharmadát, a költségvetésben domináns súlya van a személyi és a szociális kiadásoknak. Összességében ez teszi ki a központi kormányzati kiadások háromnegyedét, és így csekély lehetőség marad az állami beruházások finanszírozására.

Politikailag nehéz lesz lefaragni ezeket a fenntarthatatlanul magas szociális kiadásokat, ezért Horvátország nélkülözi azt a gazdasági rugalmasságot, amely a befektetési ajánlású szuverén osztályzat fenntartásának feltétele lenne, áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében.

 Moody's

 S&P

 Fitch
 
 
 
AA Csehország (stabil)  
 
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
A3  
 
A-  
 
A- Lengyelország (sabil)
Baa1  
 
BBB+  
 
BBB+  
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil) BBB-  
BBB- Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
Ba1  Magyarország (negatív kilátással)  
BB+ Románia (stabil), Horvátország (stabil)  
BB+  Magyarország (negatív kilátással)
Ba2  
 
BB  Magyarország (stabil kilátással)  
BB  
Ba3  
 
BB-  
 
BB-  
B1  
 
B+  
 
B+  

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a horvát gazdaság 2009 óta vagy stagnál, vagy recesszióban van. A Standard & Poor's londoni elemzői közölték, hogy saját előrejelzésük szerint a horvát hazai össztermék (GDP) az idén 2 százalékkal visszaesik, annak ellenére is, hogy erőteljes volt az idei turisztikai szezon.

A magánszektorban zajló adósságleépítés, a magas munkanélküliség, az emelkedő infláció, a hitelkiáramlás növekedésének gyengesége és az áfa-emelés egyszerre gyakorol nyomást a hazai keresletre, és mindezek alapján a Standard & Poor's 2013-ra is stagnálást vár a horvát gazdaságban. A hitelminősítő közölte, hogy 2015-re is csak 2 százalékig gyorsuló horvát GDP-növekedési ütemet valószínűsít, ami jóval elmarad a pénzügyi válság előtt mért átlagtól.

Két hete egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Horvátország befektetési ajánlású államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a 2013-ra kidolgozott horvát költségvetési tervben az idei évre várt deficitnél magasabb államháztartási hiánycél szerepel, jóllehet a nemrég elfogadott költségvetési törvény a hiány csökkentését írja elő.

Ha a Fitch a nála jelenleg érvényben lévő "BBB mínusz" szintről visszaminősítené a külső horvát állami kötelezettségek kockázati besorolását, azzal Horvátország mint devizaadós e hitelminősítő listáján is átkerülne a befektetésre már nem ajánlott "BB" osztályzati kategóriába. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody's Investors Service már nyár eleje óta negatív kilátással tartja nyilván Horvátország egyelőre szintén befektetési ajánlású szuverén besorolásait.