Egyelőre megmenekült a bauMax

2012.12.20. 17:16
A bauMax hitelezői jóváhagyták a csoport átalakítási tervét csütörtökön, a vállalat újabb pénzforrásokhoz jut - jelentette be az osztrák tulajdonban lévő nemzetközi áruházlánc.

A Raiffeisen Bank vezette, 15 bankból álló hitelezői konzorcium három év haladékot ad a bauMaxnak a meglévő hitelek visszafizetésére, és újabb 80 millió euró hitelt biztosít a számára. A tulajdonos Essl család ezen felül - a tavalyi 40 millió euró után - további 12 millió euróval járul hozzá a vállalat nyereségességének helyreállításához.

A vállalat közleménye szerint az átalakítási terv részeként jobban a vásárlói igényekhez igazítják az áruválasztékot, nagyobb hangsúlyt fektetnek az áruházakban elérhető szolgáltatásokra és az ügyfélszolgálatra. Emellett folytatják a 2012-ben elindított, a vállalatirányítási terület optimalizálását célzó költségcsökkentési programot.

A bauMax az APA osztrák hírügynökséggel azt is közölte, hogy Romániában, Bulgáriában és Horvátországban erőteljesebb megszorításokra, illetve áruházbezárásokra is lehet számítani.

A cégcsoport a tavalyi évet 1,2 milliárd euró árbevétel mellett 57,2 millió euró nettó veszteséggel zárta.

A bauMax kilenc országban összesen 159 áruházzal rendelkezik, és mintegy tízezer dolgozót foglalkoztat.