Az egyre erősebb autókat szeretik a németek

2012.12.28. 15:04

Szeretik a németek a gyors autókat: a tavaly eladott autók átlagos teljesítménye két lóerővel emelkedett a 2011-eshez képest – írja a Handelsblatt online kiadása.

A trend nem tört meg annak ellenére sem, hogy az üzemanyag árak szempontjából rekordév volt az idei. A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutató intézete, a Center Automotive Research (CAR) által készített és a dpa hírügynökség birtokába került tanulmány szerint az idén átlagosan 137 lóerő volt a Németországban eladott autók teljesítménye, két lóerővel magasabb, mint 2011-ben.

Egyetlen év, a 2009-es "roncsprémium év" kivételével, amikor a kisautók értékesítése került többségbe, az autók átlagos teljesítménye 1995 óta folyamatos emelkedik. Ennek az az oka, hogy egyre több vásárló dönt valamely sportos, nagyteljesítményű terepjáró (SUV) beszerzése mellett, amelyek részaránya a teljes értékesítésben már elérte a 16 százalékot.

"A magas üzemanyagár önmagában nem elegendő ok a nagy teljesítmény feladásához" - magyarázta Ferdinand Dudenhöffer professzor, a CAR igazgatója a felmérés eredményét. A magas benzinár csak panaszkodásra készteti a legtöbb autóst, de cselekvésre nem - mutatott rá. Az uniós rendelkezések miatt csökkent ugyan az eladott új autók átlagos fogyasztása és szén-dioxid-kibocsátása, ezek azonban "katalógus értékek" és többnyire "semmi közük a valósághoz" - hangsúlyozta a CAR igazgatója.

Az Aral kúthálózatánál a leggyakrabban tankolt E5 benzin átlagára 2012-ben literenként 1,64 euró, a dízelé pedig 1,49 euró volt. Az átlagár az idén 6-7 centtel emelkedett a 2011-eshez képest, ezzel az üzemanyag árak rekordot döntöttek az idén Németországban.