Büntetik a készpénzhasználatot januártól

2012.10.05. 16:39 Módosítva: 2012.10.05. 19:32
Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz a Matolcsy György által pénteken bejelentett újabb tranzakciós adófajta, az ATM-ekre kivetett 0,3 százalékos sarc miatt. Az adót a pénzintézet fizeti meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter, írja a Pénzcentrum.hu.

Ez azt jelenti, hogy a fizetésünk közel fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem figyelünk oda. A teljes nettó bér 0,1 százalékát fizeti be adóként a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet, amiből egy esetleges csekkes befizetés újabb 0,1 százalékot visz el.

Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak akár tízezer forintos nagyságrendű költséget jelenthet, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre. A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel jócskán csökkenthetjük a tranzakciós adóra elköltött pénzt.

További előnyökhöz juthatunk, ha megbarátkozunk a hitelkártyákkal. Az időben kifizetett hitelkártya tartozás költségmentes és a pénzintézetek által kínált jóváírásokkal, akár többszörösen túlszárnyalhatjuk a tranzakciós adó mértékét.

A Bankszövetség az Index kérdésére azt közölte: a tranzakciós illeték lenyelése vagy áthárítása a bankok egyedi döntése. A Bankszövetség semmilyen ezzel kapcsolatos felmérést nem végzett, ez a piac befolyásolása miatt sem lenne lehetséges. Megjegyezték: az adóbeszedéshez a bankoknak szoftveres fejlesztéseket kell végrehajtaniuk. Hogy technológiailag milyen megoldást választanak a pénzintézetek, azt a Bankszövetség nem tudja.