Nem futja már autókra a spanyoloknak

2013.01.02. 15:26

Jelentősen visszaesett az autóeladás tavaly Spanyolországban. A 2012-ben forgalomba helyezett autók száma, ami nagyjából megfelel az eladási számnak, 13,4 százalékkal csökkent 2011-hez képest.

Az autógyártók spanyolországi érdekképviseleti szervezete, az Anfac szerdán arról is beszámolt, hogy a decemberben eladott új autók száma 23 százalékkal csökkent éves szinten, miután novemberben 20,3 százalék volt a visszaesés. Az Anfac erre az évre a tavalyihoz hasonló eladáscsökkenést vár.

A spanyol gazdaság recesszióban van: az első és a második negyedév után a harmadikban is zsugorodott a gazdaság. A kormány arra számít, hogy a GDP a tavalyi után az idén is csökkenni fog.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 25 százalékot meghaladó munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is. A tavalyi autóeladások csökkenéséhez egyebek között az is hozzájárult, hogy szeptember 1-jétől 18 százalékról 21 százalékra emelkedett az áfa.