2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Nem tudjuk, féljünk vagy reméljük

2013.01.16. 11:14
Nagyfokú bizonytalanság tapasztalható a vállalkozások körében, erre utal legalábbis a K&H szerint, hogy az elmúlt egy évben folyamatos ingadozás jellemzi a bank által készített kkv bizalmi indexet. A mutató most mínusz 35 ponton áll, az elmúlt bő másfél évben csak kétszer volt alacsonyabb.

Az ötszáz mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index értéke az elmúlt egy évben folyamatosan fel-le ingadozik, nem tud tartós trend kialakulni. Ez az oldalazás egyedülálló az index történetében, ami a vállalkozások nagyfokú bizonytalanságát jelzi. Az előző negyedévi gyenge növekedést követően legutóbb 5 ponttal csökkent az index, így jelenleg mínusz 35 ponton áll.

A visszaesés főként a közterhek, a bankok megítélése, a vállalati hitelkamatok és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások romlásával magyarázható. „A legutóbbi felmérés eredményei alapján a kkv szektort terhelő közterhek, a gazdaságpolitika és a versenyhelyzet változásának megítélése is visszaesett, amely megkérdőjelezi az újonnan bevezetni kívánt, kisvállalati adózást segítő adófajták eredményességét. A növekvő közterhek negatív hatása a vállalkozások pénzügyi eredményeiben is tetten érhető.

A kkv-k átlagosan 4 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak ebben az évben, a várt nyereségnövekedés azonban csupán 1 százalékot tesz. ki. A felmérésből az is kiderül, hogy a kkv vezetők a jegybanki alapkamat csökkenése ellenére sem számítanak kedvezőbb vállalati hitelkamatokra, miközben tovább csökkent, és már csak 25 százalékos azoknak a cégeknek az aránya, amelyek finanszírozási forrásként banki hitelben gondolkodnak – magyarázta az eredményeket a K&H közleményében Németh László főosztályvezető.

A munkaerőpiaci várakozásokra vonatkozó részindex mindeközben jelentősen javult. „A munkaerő-helyzet kedvezőbb megítélése mögött egyrészt az áll, hogy 22-ről 28 százalékra növekedett azoknak a kkv-knak az aránya, amelyek úgy vélik, emelkedni fognak az adott szektoron belül a fizetések. Másrészt jelentősen, 20 százalékponttal nőtt a bejelentett dolgozók aránya a megkérdezett cégvezetők szerint, idézi a közlemény a cégvezetőt.

Az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban szintén javultak a várakozások, ami leginkább a mezőgazdasági és a szolgáltató cégekre jellemző. A pozitív megítélés annak köszönhető, hogy a hazai vállalkozások egyre több esetben nyújtanak be pályázatot uniós forrásra, másrészt növekszik a kkv-k által érdemesnek, hasznosnak vélt pályázati kiírások száma.

Az ágazatokat tekintve a mezőgazdasági cégek bizalma csökkent legnagyobb mértékben, a szolgáltató cégek várakozásai ugyanakkor minimálisan javulni tudtak. Árbevétel szerinti bontásban az látható, hogy a középvállalatok bizalma romlott leginkább, mintegy 12 ponttal, ugyanakkor még így is a 300 millió forint nettó éves árbevételt meghaladó cégek várakozásai a legkevésbé negatívak. Habár a mikrocégek esetében nem történt jelentős hangulatromlás, továbbra is ők a legpesszimistábbak, így ahogy az elmúlt 8 évben, most is ők látják legnehezebb helyzetüket.