Brüsszel eljárást indított a telefonadó miatt

2013.01.24. 14:01

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre kivetett adó miatt, értesült csütörtökön az MTI. Egy bizottsági forrás azt mondta, úgy vélik, hogy a telefonadó uniós jogot sért, a távközlési szektorra kivetett adóteherből származó bevételt az állam ugyanis - az uniós előírásokkal ellentétben - nem a telekommunikációs szektorra, a távközlési infrastruktúra fejlesztésére fordítja.

A Bruxinfo szerint az adónem kapcsán ugyanazok az aggályok merülnek fel, mint a 2010 őszén bevezetett ideiglenes távközlési adóval összefüggésben. Brüsszel szerint a telefonadót csak a távközlési szektor vállalatainak kell megfizetni, az abból származó bevételeket viszont nem a szektor fejlesztésére, hanem "azokon túlmenő célokra" fordítaná a kormány, erre viszont az engedélyeztetési irányelv rendelkezései szerint nincs lehetőség.

NGM: Nincs is ilyen szabály

Az NGM reakciója szerint az unió nem ítélheti el a telefonadónkat, hiszen ez nem díj, a hanem adó, így arra költjük, amire akarjuk, "nincs összefüggés a vonatkozó irányelvvel". Most is készek vagyunk a bírósági eljárásra is (az eddigi tapasztalatok alapján azért is tehetjük, mert azzal mindenképp nyerünk egy-két évet).

Emellett a közlemény szerint "a telefonadó célja, hogy jelen gazdasági környezetben az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók fokozottabban vegyék ki részüket az államháztartás egyensúlyának javításában. A telefonadó – rá vonatkozó uniós jogszabály hiányában – jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés. Erre tekintettel Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje."

Kissé talán gyengíti az érvelésünket, hogy szinte szóról szóra ugyanezzel érveltünk a telekomadónál is, aminek egyre rosszabbak az esélyei az Európai Bíróság előtt.

A portfolio.hu emlékeztet, 2012. július 1-jétől határozatlan időre távközlési adó került bevezetésre Magyarországon, a telefonadóból 2012-re 25-30 milliárd forint bevételt vártak, 2013-ra pedig 44 milliárd forinttal kalkuláltak. Az adó a távközlési szolgáltatókat terheli, vezetékes és mobil hangforgalmuk valamint mobil SMS/MMS forgalmuk alapján. Az adó mértéke vezetékes és mobil hangszolgáltatás esetében 2 forint percenként valamint 2 forint SMS-enként és MMS-enként.

A szolgáltatók az adó bejelentését követően nem sokkal már reagáltak is, a Vodafone a Telenor és a Magyar Telekom is részben áthárította az ügyfeleire a sarcot. A részletes adatok szerint összesen 12 milliárd forintnyi adóbevételt telefonáltunk be a költségvetésbe, ez négy hónap alatt érkezett be a büdzsébe, miután a tavaly júliustól életbe lépett új teher után az első befizetési kötelezettség szeptemberben keletkezett.

Úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön az Európai Bizottság Magyarországnak a vízügyi irányelv megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárásban is, amely ezzel újabb szakaszba lépett. Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy Magyarország - Hollandiával együtt - árpolitikájában a brüsszeli testület megítélése szerint jelenleg nem gondoskodik a hajózási és árvízvédelmi célú víztározókkal összefüggő környezetvédelmi és vízgazdálkodási költségek megtérüléséről, továbbá Magyarország az ipari szereplők által saját célból kitermelt talajvíz költségeit sem hajtja be.

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó uniós szabályok szerint Magyarországnak most két hónapja van, hogy eleget tegyen a bizottság felszólításának, azt követően a brüsszeli testület az luxembourgi Európai Bírósághoz fordulhat, hogy érvényt szerezzen követelésének.