Jönnek az új típusú energiaszámlák

2013.01.29. 16:43

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén, így elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálja, de például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségét is elemzik, mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

A Fidesz támogatja a kormányt

A frakció üdvözölte a kormány újabb rezsicsökkentésre vonatkozó terveit.

A Kormányzati Információs Központ kedden közölte, a kormány keddi ülésén tárgyalta a további rezsicsökkentés lehetőségét. Fónagy János, a kormány rezsicsökkentést nyomon követő bizottságának vezetője elmondta: a kabinet az ülésén megvitatta a háztartások rezsicsökkentésének eddigi tapasztalatait, valamint a következő időszak feladatait, és megállapította, hogy a tavaly decemberben bejelentett rezsicsökkentésnek köszönhetően közel négymillió magyar háztartásban 10 százalékkal csökkent a villany, a gáz és a távfűtés díja.

Fónagy János sem a rezsicsökkentés időpontjára, sem annak várható mértékére nem mondott konkrétumot, azt mondta, dolgoznak rajta. Szerinte a kormány azért 10 százalékban határozta meg a rezsicsökkentés mértékét, mert ezt látta olyan "kritikus küszöbnek", amelyet már megérez a lakosság. Az államtitkár szólt arról is, hogy még a héten megjelenik a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete, amely rögzíti az új, egyszerűbb és áttekinthetőbb energiaszámla mintáját. A mintaszámla első oldalán látható lesz, hogy az adott háztartásban mennyi idő alatt mennyi fogyasztás volt, míg a díjtételek részletezése a hátoldalon lesz megtalálható.

Orbán Viktor múlt héten számolt be arról, hogy a kormány megvitatta "a bonyolult számlák kérdését". A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Olyan számlaképet kell előállítaniuk a szolgáltatóknak, hogy megértsék az emberek, mi a fészkes fenét tartanak a kezükben.” Szerinte a rezsicsökkentéshez komoly nagyipari és nemzetközi vitákat kell sikeresen megvívni – „mert valakik ezt a pénzt eddig zsebre tették” –, de Magyarország olyannyira megerősödött az elmúlt két évben, hogy a kabinet érvényt tud szerezni a magyarok érdekét szolgáló döntéseknek.