Aranyközpont: csődeljárás után tízmilliós reklámkampány

2013.01.30. 07:43 Módosítva: 2013.01.30. 07:51

Három közszolgálati tévécsatornán (M1, M2 és Duna Tv), valamint csaknem tíz egyéb csatornán, köztük a Super Tv 2-n futott az elmúlt hetekben az Aranyközpont Zrt. hirdetése. Az egy magyar magánszemély, Sipos István Ferenc érdekeltségébe tartozó társaságról tavaly nyáron írtunk először, amikor megsokasodtak azoknak az ügyfeleknek a panaszai, akiktől pénzt vettek át harminc napon belülre ígért aranyszállítmányért, de végül se az aranyat nem szállították, sem a pénzt nem fizették vissza.

A társaság – amely cégbírósági nyilvántartásban szereplő email-címe jelenleg is a sipiarany@gmail.com – kezdetben azzal érvelt, hogy a cégbe éppen új tulajdonosokat várnak, és új hitelhez is jutottak, így hamarosan minden adósságot rendeznek. Később Sipos az Index megkeresésére már arról beszélt, hogy egy egy közvetítő partnerük – akivel a cég múlt év végi létrehozása óta kapcsolatban álltak – egy 1,287 millió eurónyi, tehát majdnem 400 millió forintnyi, általuk kifizetett szállítmánnyal becsapta őket: hamis igazolást adott nekik egy német cégre hivatkozva, majd eltűnt a pénzzel.

Az ügyben állítólag júliusban feljelentést tettek; arról, hogy az állításuk szerint eltűnt személy utáni nyomozásnak bármilyen eredménye lett volna, eddig semmi hír. Feljelentést tettek viszont a magukat károsultnak érző ügyfelek is, ami alapján a főváros VI. kerületi rendőrkapitánysága folytat nyomozást – ennek egyelőre szintén nincs eredménye.

Ezzel egyidejűleg már az egy ideig szintén Sipos érdekeltségébe tartozó, ugyancsak aranyforgalmazással foglalkozó Safety Gold Zrt.-nél is jelentkeztek hasonló teljesítési problémák. Közben az Aranyközpont, miután a befektetőkkel folytatott tárgyalások kudarccal végződtek, és az általuk emlegetett hitelt sem kapták meg – holott az Index munkatársának is kész tényként közölték például augusztus végén, egy pénteki napon, hogy hétfőn megindul Bécsből a pórul járt ügyfelek aranya –, augusztusban csődvédelmet kért.

Előbb októberben, majd december elején tartottak csődegyezségi tárgyalást a hitelezőkkel – információink szerint több mint négyszáz ügyfelüknek tartoztak –, ez utóbbin végül az ügyfelek belementek abba, hogy több részletben törlessze az adósságát; az első tíz százalékot február végéig kell kifizetnie. A csődegyezség értelmében – amely részeként a hitelezők elfogadták a reorganizációs tervet is – a cégnek legkésőbb szeptember végéig kell rendeznie a teljes tartozását.

Mindenesetre úgy tűnik, lesz miből – tévéhirdetésre legalábbis futotta a cégnek. Az Aranyközpont reklámfilmjei többek között az M1-en és Duna Tévén sugárzott Ma reggel, a Magyar ATV híradói és időjárás-jelentései, de még egy Bud Spencer-film közben is láthatóak voltak. Számításaink szerint csak az ATV-n több tucatszor és a köztévén is legalább tízszer vetítték őket, a kisebb, más csatornákon – részben olvasóink által észrevett – reklámokkal együtt 120-150 reklámfilmet saccolunk. Ezek úgynevezett listaára a legóvatosabb becslések szerint is 12-15 millió forint volt. Persze ennyiből érdemi, országos médiakampányt nem lehetett folytatni; van is olyan pénzére vagy aranyára váró ügyfél, aki azt mondja, ez csak a figyelemelterelés része, hogy Siposék azt mondhassák később, ők mindent megtettek, hogy a működést rendben elindítsák újra.

De nemcsak a hirdetések utalnak arra, hogy a honlapjáról a csődegyezség hírét a minden korábbi előzmény említése nélkül közlő, a cég nevéből a csődeljárás tényét már – a cégbíróság döntését megelőlegezve – elhagyó Sipos-féle Aranyközpont újra próbál lendületbe jönni. Az üzletember ugyanis a decemberi csődtárgyaláson – amelyen azt ígérte, hogy az ügyfeleinek órákon belül leszállítja az aranyat, de végül mégsem tért azzal vissza – arról beszélt, hogy 2013-ban aranybányát nyitnak Recsken. Igaz, ekkor éppen a júliusban az isaszegi lakcímű Skribek Csabának eladott, de továbbra is általa vezetett, és december 14-e óta közjegyzői végrehajtás alatt álló Safety Gold nevében tett ígéretett (hogy mennyire komolyan vehetőt, azt persze nem tudni).

Ez egyébként éppen olyan látványos jele annak, hogy a két céget lényegében együtt kezeli, mint az a tény, hogy az Aranyközpont honlapján most éppen a Safety-hez irányítják az aranyvásárlás iránt érdeklődő ügyfelet. Csakhogy az elmúlt hónapokban már az itt kifizetett aranyakat sem lehet átvenni (bár egyes hírek szerint már nyár óta vannak itt is szállítási problémák).A Tékozló Homár egy olvasói levele szerint már decemberben látni lehetett, hogy a Safety-hez befizetett pénzre is keresztet lehet vetni.

A történet kísértetiesen hasonlít az aranyközpontosra: a várakozó ügyfeleket előbb technikai, szállítási, logisztikai nehézségekről tájékoztatják; volt, akinek azt is megpróbálták elmagyarázni, hogy azért késik a szállítmány, mert a páncélkocsihoz, amivel hozzák az aranyat, fegyveres kíséret is kell, és ennek engedélyei csúsznak. Emellett hétről hétre néhány napon belülre ígérték az arany átadását.

Ezután ügyvéd által írt levélben tájékoztatták türelmetlen vevőket, hogy a Safety Gold „bűncselekmény áldozatává vált” – a történet megegyezik az aranyközpontossal –, és és felajánlottak egy ugyanolyan Nyilatkozat szerződésbontásról elnevezésű dokumentumot, amit korábban az Aranyközpont-ügyfeleknek is. Csakhogy ennek aláírásával – jogászok szerint – a vevő nemhogy pénzhez nem jut, de lényegében le is mond a követeléséről. A cégnyilvántartásban látható közjegyzői végrehajtás feltehetően ennek következtében indult el, és úgy tudjuk, a társaság budapesti irodája elé a károsultak demonstrációt is szerveznek.  • Hírek
  • Bankszámla