Újra vadászni fognak a dohányzókra

2013.02.04. 06:45

Február második hetében újra fokozottan ellenőrzik a szórakozó- és vendéglátóhelyeken a nem dohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) betartását − tudta meg a Napi Gazdaság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ). A szervezet az utóbbi egy évben kétszer tartott átfogó ellenőrzést az Nvt. előírásainak betartását vizsgálva.

Első alkalommal közvetlenül a türelmi időszak 2012. április 1-jei  lejártát követően, másodszorra november 19. és 25. között. Uutóbbit a hűvösebb időjárás beköszönte indokolta, akkortól ugyanis a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol az Nvt. előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani.

Az összesítés szerint a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket a türelmi időszakban (2012 első három hónapjában) több mint 2600, azt követően 2012 végéig csaknem 6100 alkalommal ellenőrizték a megyei és fővárosi népegészségügyi szakigazgatási szervek közegészségügyi felügyelői. A tapasztalatok szerint sok üzemeltető megvárta a türelmi időszakot, és csak annak lejártávál tett eleget jogszabályi kötelezettségének.

Ezt jelzi, hogy 2012. március 31-éig százból átlagosan 10 egységben találtak kifogásolnivalót, majd már csak  egy egységben. Ez azonban még így is felette van a 0,6 százalékos átlagos kifogásolási aránynak. A közterületek után arányaiban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben találják a legtöbb szabálytalanságot és ezen egységekben szabták ki a legtöbb bírságot is, összesen 5,22 millió forintot. Több esetben kifejezetten az üzemeltetőt büntették, ilyenkor a kiszabható legkisebb bírság összege egymillió forint.

A leggyakoribb szabálytalanság a tiltott helyen dohányzás, a dohányzóhely nem megfelelő kijelölése, illetve a dohányzási tilalmat jelző feliratok hiánya. Több üzemeltető számolt be arról, hogy többször előfordul: a dohányzók az egyértelmű jelzések, felszólítások ellenére sem tartják be az ötméteres távolságot a bejárattól. Az ilyen ügyekről jegyzőkönyvet, feljegyzést készítenek, amit az ellenőrzésnél bemutathatnak a közegészségügyi felügyelőknek. Ekkor csak a szabálysértést elkövetőt büntetik.