Moody's: Magyarország bóvli, és az is marad

2013.02.09. 00:11 Módosítva: 2013.02.09. 03:03

Nem változtatta meg a befektetésre nem ajánlott kategóriában lévő Ba1-es magyar hitelminősítést a Moody's Investors a péntek éjjel kiadott új értékelésében, és nem javított az eddig érvényes negatív kilátáson sem. Ez azt jelenti, hogy a Moody's továbbra is esélyesnek tartja az ország újabb leminősítését.  Az osztályzat megerősítéséhez fűzött péntek éjjeli londoni elemzésében a Moody's kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült „valamelyest” csökkentenie az államadósság-rátáját tavaly, de előrejelzésük szerint ez idén a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A döntéshez fűzött elemzésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt. Azonban a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának – áll a Moody's elemzésében. Felidézik, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

    A Moody's szerint a lanyha európai növekedés hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az uniós piactól. Emiatt a hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál. Ezzel együtt viszont azzal számolnak, hogy a 2012-es és a 2013-as költségvetésben is teljesülhet a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél.


    A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

    Regionális országok besorolása a hitelminősítőknél

     Moody's

     S&P

     Fitch
     
     
     
    AA Csehország (stabil)  
     
    A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
    A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
    A3  
     
    A-  
     
    A- Lengyelország (sabil)
    Baa1  
     
    BBB+  
     
    BBB+  
    Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
    Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil) BBB- Horvátország (negatív) BBB- Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
    Ba1  Magyarország (negatív kilátással)  
    BB+ Románia (stabil)  
    BB+  Magyarország (stabil kilátással)
    Ba2  
     
    BB  Magyarország (stabil kilátással)  
    BB  
    Ba3  
     
    BB-  
     
    BB-  
    B1  
     
    B+  
     
    B+  

    A magyar kormány nem érti, hogy a Moody's Investors miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek – reagált a Moody's döntésére a Nemzetgazdasági Minisztéium. A Matolcsy György vezette minisztérium szerint „mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát”.

    Az NGM felsorolja, hogy milyen mutatók javultak: „a költségvetési hiány tartósan 3% alatt marad, az államadósság csökken, az ország ún. külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról. A folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül”.

    A hitelminősítők az elmúlt hónapokban vegyesen értékelték a kormányzati gazdaságpolitika elmúlt nagyjából egy évét. Tavaly novemberben a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poors tovább rontotta a már addig is bóvlikategóriában lévő magyar besorolást, amivel hazánk a hitelminősítőnél sosem látott mélypontra került: azóta BB besorolású az ország az addigi BB+ helyett. Az a leminősítés azt jelentette, hogy már nem csak befektetésre éppen nem ajánlott ország vagyunk, hanem eggyel lejjebb kerültünk a bóvlik között, mások mellett Portugália, Jordánia, Guatemala és Costa Rica társaságába.

    Ahogyan a Moody's a mostani lépésével, úgy az S&P az akkori döntésével is kihúzta a gyufát a magyar kormánynál. Az NGM akkor úgy reagált a döntésre: „Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra [...] a jövő nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot azok a befektetők minősítik, akik tőkét hoztak ide, mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca-Cola”.

    Egy hónappal később a Fitch barátságosabb gesztust tett: bár maradtunk a bóvliban náluk is, de a negatív kilátást stabilra módosították, ami azt jelenti, hogy nem készülnek további lesorolásra. Az NGM elégedett volt ezzel, akkori közleményük szerint „a kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre”.

    Igaz, az öröm kissé korai volt. Januárban ugyanis Matteo Napolitano, a Fitch Ratings igazgatója egyértelművé tette: nagyon valószínűtlen, hogy Magyarország adósbesorolása a közeljövőben visszakerüljön a befektetésre ajánlott kategóriába. Ezt a kormánynak vélhetően legfájóbb okokkal magyarázta: a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájával és a gazdaság visszaesésével.