János, ez hibás lépés volt

2013.02.26. 21:02
Beszólt a facebookon az Orbán-kormány egyik volt energetikai államtitkára a másiknak, amikor az a szociális közműtörvény kiszervezésekről szóló részét védte. Holoda Attila szerint az energiacégek annak idején éppen azért szervezték ki a tevékenységük egy részét, mert így olcsóbban tudtak gazdálkodni. Szerinte az ebből remélt megtakarításnak nincs reális alapja, csak propaganda célokat szolgál.

„Ma az energiatörvények módosításáról vitáztunk az Országgyűlésben. Felszólalásomban külön kitértem arra, hogy a szolgáltatók ne szervezhessék ki a karbantartási, informatikai tevékenységük egy részét saját társaságcsoportjuk valamely tagvállalatába, ahol az energiahivatal már nem végezhet részletes költségvizsgálatot” – írta a Facebookon Bencsik János volt energetikai államtitkár a készülő szociális közműtörvényről.

A fideszes képviselő szerint az "ellenőrizhetőség hiányára tekintettel a kiszervezéseket - figyelemmel annak indokolatlanul magas költségszintjére - indokolt mielőbb megszüntetni és az engedélyeshez visszatelepíteni. Egy kicsivel ez is hozzájárulhat a rezsi további csökkentéséhez."

Jönnek-mennek az államtitkárok

Holoda Attila december elsejei hatállyal mondott le, mindössze három hónapot töltött el helyettes államtitkárként az NFM-ben. A bányászati szakember előtte évtizedekig a Molnál dolgozott, legutóbb eurázsiai kutatás-termelési igazgatóként. Kinevezésének előzménye, hogy az inkább atomipari érdeklődésű energiaügyi államtitkár, Kovács Pál mellett nem volt a tárca gárdájában a hagyományos energetikai területekhez értő és azt képviselő vezető. A Németh Lászlóné vezette tárca élén energetikai vonalon meglepően gyorsan cserélődnek a vezetők, nem csak maga Fellegi Tamás távozott a ciklus vége előtt a miniszteri posztról, de Bencsik János energiaügyi államtitkár és a zöldgazdaság-fejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Olajos Péter is idő előtt távozott.

Bejegyzéséhez hozzászólt Holoda Attila, az Orbán-kormány másik, azóta már szintén leköszönt energiaügyi, helyettes államtitkára is. Szerinte a kiszervezett tevékenységek visszatelepítése egyáltalán nem fog költségcsókkenéssel járni. "Annak idején éppen azért lett kiszervezve a tevékenység egy része, mert így olcsóbban tudtak gazdálkodni. Az ebből remélt megtakarításnak nincs reális alapja, csak propaganda célokat szolgál. Inkább ki kellene terjeszteni az Energia Hivatal jogkörét a beszállítói körre, mint a visszaszervezést erőltetni! Szerintem, János, ez hibás lépés volt" - írta Holoda Attila.

Mint azt az Index megírta, a szociális közműszolgáltatásról szóló törvényjavaslat a gyakorlatban kevés kézzel fogható könnyítést hoz a lakosságnak, az energiacégek tulajdonosait azonban nehéz helyzetbe hozza. Bár egy sor új, a fogyasztót védő szabályt vezetnének be, a javaslat legnagyobb horderejű részének első ránézésre nem sok köze van a fogyasztókhoz: a cégeket arra kényszerítenék, hogy a jövőben ne szervezhessék ki a tevékenységeiket. Mivel egy cég klasszikusan azért szervez ki egy tevékenységet, mert olcsóbb, mintha házon belül oldaná meg, aligha várható, hogy ettől az intézkedéstől csökkennének a költségek.