Az állami energiacég mentesül a fájdalmas kiszervezési tiltás alól

2013.02.27. 10:20

Mégsem vonatkozna a kiszervezés tilalma az állami MVM alá tartozó Mavirra, legalábbis ha elfogadják azt a KDNP-s módosító javaslatot, amelyet a szociális közműtörvényhez adtak be.

Az Index korábban azt írta, a törvényjavaslat talán legfontosabb része, hogy a „hálózati engedélyesek és az egyetemes szolgáltatók” a tevékenységüket nem szervezhetik ki. Hat hónapon belül meg kell szüntetniük a kapcsolt vállalkozásaikkal kötött kiszervezési tárgyú szerződéseiket, ezt követően a kiszervezett tevékenységekkel kapcsolatos költségeket a Magyar Energia Hivatal az árszabályozás során nem veszi figyelembe.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan cég, amely eddig például karbantartó, informatikai munkát, leolvasást, javítást végzett a nagy energiacégeknek, munka nélkül marad, ezeket a tevékenységeket ezentúl házon belül kell megoldani. Illetve végeztethetik a feladatot továbbra is külsős cégekkel, de akkor a tevékenység az árszabályozás során már nem vehető figyelembe.

Cikkünkben arra is felhívtuk a figyelmet, ha a rendelkezés az eredeti szövegezés szerint megy át, az átviteli hálózatot üzemeltető, állami tulajdonú, MVM alá tartozó Mavirra is vonatkozik. A cég a hálózati karbantartási, javítási, építési munkálatokat jellemzően a szintén állami OVIT Zrt.-vel végezteti, amely aztán újabb alvállalkozóknak osztja szét a munkát. „Ha a törvényjavaslat ebben a formában életbe lép, olyan nagy, állami közbeszerzéseken jól szereplő cégek is eleshetnek a megrendeléstől, mint például a Közgép” – írtuk a tervezett javaslatról.

Viszont ha a KDNP-s módosítót elfogadják, a szabály a Mavirra és az OVIT-ra mégsem élne. Az átírt szöveg szerint a kiszerevezési szabályok ugyanis már nem azokra az egedélyesekre vonatkoznának, „amelyek tekintetében rendszerhasználati díj vagy egyetemes szolgáltatói ár kerül megállapításra”, hanem az „elosztói és egyetemes szolgáltatói engedélyesekre”.