no

Így bukd el vagyonod ötödét 28 nap alatt

2013.03.08. 16:23 Módosítva: 2013.03.08. 16:44

Rosszul sikerült a híres befektetési alapkezelőnek, John Paulsonnak a február: a cége zászlóshajójának számító alapok komoly veszteséget szenvedtek el. A három éve indított aranyalapja 18 százalékot bukott ebben az egyetlen hónapban. Az ingatlanpiaci válság alatt óriási vagyonra szert tevő guru az utóbbi két évben csak árnyéka önmagának, cége 2011 elején még közel 40 milliárd dollárt kezelt, míg ma már csak alig 18 milliárdot – írja a Reuters.

Nevük elhallgatását kérő informátorokra hivatkozva azt írja, hogy februárban a körülbelül 800 millió dolláros vagyont kezelő arany alap 18 százalékos veszteséget szenvedett el, az év eleje óta pedig összességében már 26 százalékos mínusznál tartanak. Igaz az alapkezelő által kezelt alapok közül ez a legkisebb, azonban Paulson és az egész cég számára kelletlen helyzetet teremt, hogy ilyen hírekkel kerülnek fel a címlapokra.

Pedig nagyon fontos lenne Paulson számára, hogy jó eredményekkel tudjon előrukkolni, igaz, hogy a válság kirobbanásakor hatalmas összeget nyert az ingatlanpiac összeomlására spekulálva, azonban a 2011-es és 2012-es esztendő katasztrofálisan sikerült. Túlságosan optimista volt a gazdasági kilábalást illetően, ami a vesztét okozta.

Nagyon beszédes, hogy míg 2011 elején az alapkezelő 38 milliárd dolláros vagyont kezelt, addig most mindössze 18 milliárd dollár a vagyon. Piaci információk szerint hónapokig az alap legnagyobb egyedi befektetése az SPDR Gold Trust volt, amely a világ legnagyobb fizikai aranyat vásárló úgynevezett ETF-je. A negyedik negyedév végén a hivatalos információk szerint 21,8 millió befektetési jeggyel rendelkezett az alap.

Vélhetően azonban Paulson is visszavonulót fújt, amikor februárban pánikszerű tőkekivonás történt az ETF-ből. Az alapnak az sem tett jót ebben az évben, hogy több olyan vállalatban is részesedést szereztek, amelyek kétszámjegyű esést szenvedtek el. Itt lehet hozni példaként az AngloGoldAshanti-t, a Novagold Resources-t vagy éppen a Randgold Resources-t.

A többi alapját is megnézve vegyes hónapot zárt februárban Paulson, a nagy esésben lévő arany alapján kívül még a zászlóshajónak számító Advantage alapok is veszteséget hoztak, azonban a hitelpiacra, a fúziókra és a gazdasági kilábalásra építő alapjai kismértékű pluszt értek el februárban.

Ki az a John Paulson és miért?

John Alfred Paulson 1955-ben született New Yorkban. Első diplomáját a New York-i egyetemen szerezte pénzügyekből, a doktori disszertációját már a Harvard Business School-on írta. Saját hedge fundját 1994-ben alapította 2 millió dollárral, melyben kezdetben rajta kívül egy asszisztens dolgozott.

Világhírnévre és hatalmas vagyonra 2007-ben tett szert, amikor a Paulson & Co. egyik fedezeti alapjával 500-600 százalékos nyereséget tudott elérni azzal, hogy az amerikai jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírok összeomlására játszott. Ezzel 2007-ben közel 3 milliárd dollár profitot zsebelhetett be. A sikerszéria 2008-ban tovább folytatódott, főleg amikor szeptemberben az öt legnagyobb brit bankból négy bank, köztük a Royal Bank of Scotland részvényeinek esésére fogadott, aminek részvényei Anglia történetében abszolút rekordnak számító 94 százalékos esést produkáltak. A szép teljesítményt ugyanakkor beárnyékolta, hogy a gyanú szerint Paulson részt vett a Goldman Sachs-nál olyan értékpapírok összeállításában, amelyek bukására később az alapja fogadott.

Végül John Paulson lett a globális pénzügyi válság legnagyobb nyertese, a Paulson & Co. pedig a világ egyik legnagyobb hedge fundja, amely alapjai összesen 36 milliárd dollárt kezelnek. Ráadásul Paulson nem csak a válság alatt teljesített jól, de a válság után is sikerrel játszott a gazdaság, különösen a pénzügyi szektor felépülésére és az arany drágulására, ezért befektetéseire és véleményére kiemelt figyelmet fordítanak a piaci szereplők.