Rohamtempóban zajlik az MNB átalakítása

2013.03.11. 11:11

Hétfőn életbe lépett a jegybank új irányítási rendszere, amely 5 ügyvezető igazgatóra épül, közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.

Megkezdi munkáját Palotai Dániel ügyvezető igazgató, aki a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, valamint a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató, Nagy Márton, illetve Csizmadia Norbert, mint a jegybank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója - áll a közleményben. Hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáért és működéséért Nagy Róza ügyvezető igazgató felel, míg Sándor György ügyvezető igazgatóként az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi.

A vezetőváltás keretében az eddigi 112 cégjegyzésre jogosult vezető és szakértő közül 22-nél lesz változás. Az érintett munkakörökben március végéig kerül sor a teljes cserére, amellyel a Magyar Nemzeti Bankban lezárul majd a vezetőváltás, illetve megtörténik az új irányításra való átállás - fogalmaznak a közleményben.

A közlemény ugyanakkor nem tér ki az alelnökök jogköreinek szűkítésére, sem annak okára. Az új Szervezeti Működési Szabályzata (SzMSz) létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit, az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a korábbi alelnökökhöz tartozó monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is. Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli.

Az új SzMSz szerint a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette, emlékeztet az MTI.