Kicsit visszatér a szocializmus Lengyelországba?

2013.03.19. 08:12

Lengyelországban megkezdték az új állami befektetési alap (PIR) felöltését, amelytől azt várják, hogy az állami fejlesztési bankkal (BGK) együtt felpörgeti a beruházásokat, s ezzel segít élénkíteni az elmúlt hónapokban lelassult gazdaságot − idézte a bne hírportálta Napi Gazdaság.

Építkeznének gyorsan, mindenfélét

Az állami tulajdonú PKO BP bank részvénycsomagjának eladásából befolyt ötmilliárd zloty (1,2 milliárd euró) egy részét az államadósság csökkentésére fordítják, míg másik részét első részletként a PIR-nek utalták át. A befektetési alapot összesen tízmilliárd zlotyval akarják feltölteni. Mikolaj Budzanowski költségvetési miniszter szerint a PIR és a BGK feladata, hogy első befektetőként felkarolják az ígéretes infrastruktúra-projekteket és részvételükkel odavonzzák a magántőkét.

A célok között autópálya-építések, a palagázfeltárások előmozdítása és a lerobbant áramtermelő létesítmények felújítása szerepel. A projekteket már a második negyedévben fel akarják futtatni, részben az EU 2007−2013-as költségvetéséből Lengyelországnak megszavazott támogatások bevonásával.

Átpolitizált lesz a gazdaság

Az állami szervezetek beavatkozását élesen bírálta Leszek Balcerowicz, a kilencvenes évek lengyel gazdasági reformjának atyja, aki úgy látja, hogy ezzel részlegesen visszatér a szocializmus az országba. Az állami részvétel a gazdaság átpolitizálásának veszélyével jár − hívja fel a figyelmet −, az állami befektetésekről döntő politikusok ugyanis általában a gazdasági racionalitás elé helyezik saját populista céljaikat.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a magántőkét képviselő üzleti klub, amely szintén ellenzi az állami beavatkozást. A szervezet nyilatkozata szerint remélik, hogy a PIR nem jut Roosevelt amerikai elnök hasonló alapjának sorsára, amely 1933 és 1953 között működött, ám minimális előnyöket hozott a magánbefektetőknek. Eközben a politikusok pénzforrásként, a szavazatvásárlás eszközeként használták.