Matolcsy nem áll a nyilvánosság elé

Portfolio
2013.03.25. 14:42

Nem tart sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank új elnöke holnap a kamatdöntést követően. A jegybank arról is tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a jövőben nem is lesz többször kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztató, írta a portfolio.hu.

Simon András, a jegybank szóvivője a hírügynökség kérdéseire válaszolva fejtette ki, hogy a magyar jegybank a jövőben nem tart sajtótájékoztatót a monetáris tanács kamatdöntő üléseit követően. A szóvivő azt is elárulta, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően fog ülésezni a monetáris tanács és az alapkamatról szóló döntést délután 2-kor jelentik be. Ezt követően 3-kor hozza nyilvánosságra az MNB a kamatdöntésről szóló közleményt. Simon András tájékoztatása szerint a stratégiai fontosságú döntésekről lesz majd sajtótájékoztató és rendszeresek lesznek az egyeztetések piaci elemzőkkel.

A havi rendszerességgel ülésező ismertebb központi bankok közül csak a Bank of England nem tart sajtótájékoztatót. Régiós társaink (csehek, lengyelek, románok) az eddigi hazai gyakorlatot követve tartanak sajtótájékoztatókat.

A Portfolio.hu múlt heti elemzői felmérése szerint holnapi ülésén 25 bázisponttal csökkentheti az irányadó rátát az MT. Ezzel pedig történelmi mélypontra, 5 százalékra süllyedhet az alapkamat. A holnapi lesz az első kamatdöntő ülés Matolcsy György elnöklésével, de az elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy a jegybank máris nem-konvecionális eszközök bevetését jelenti be.