Ma vehetik vissza az E.On cégeit

2013.03.28. 15:19

Az állami MVM és az E.On csütörtökön valószínűleg aláírhatja a német cég magyarországi gáznagykereskedőjére és gáztárolócégére vonatkozó adásvételi szerződést, erősítették meg a kormányközeli forrásból a Népszabadságnak az Energiafocus.hu információját.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Indexnek nem erősítette meg az értesülést, azt mondták, ha megtörténik az aláírás, az MVM közleményt fog kiadni.

Az MVM vezetése múlt hét keddi rendkívüli közgyűlésén hagyta jóvá a már kész szerződést, innen pedig már csak napok kérdése volt, hogy alá is írják azt. Információink szerint a vételár nem sokkal lesz a korábban maximális szintként meghatározott 875 millió euró alatt, így valahol 800 millió euró körül alakulhat.

Ez azt jelenti, hogy az E.On Földgáz Trade és Földgáz Storage megvásárlását az eredetileg tervezett dátumhoz képest közel két hónap késéssel írják alá. Tavaly novemberben ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök, és Johannes Teyssen, az E.On csoport vezérigazgatója arról állapodtak meg, hogy az adás-vételi szerződést január 31-ig írják alá.

Az ügylettel az MVM hozzájut az E.ON négy, összesen 4,2 milliárd köbméteres kapacitású gáztárolójához, valamint a Gazprommal fennálló, 2015-ig érvényes hosszú távú gázszállítási szerződéshez. A Népszabadság úgy tudja, a felek ezúttal mellőznék a külsőségeket és állítólag az aláírás sem lesz nyilvános.