Chiphiány miatt borulhat a pénztárgépes terv

2013.03.29. 11:29

A kormány tegnapi pénztárgépekkel kapcsolatos bejelentésére az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is reagált. Az érdekvédelmi szervezet amellett, hogy üdvözli a pénztárgépenkénti 50 000 forintos támogatást, amelyet a tényleges vásárláskor és nem adókedvezmény formájában fog nyújtani a kormány, a változatlanul fennálló nehézségekre szeretné felhívni a figyelmet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, a kormány azt szeretné, ha nagyjából a nyár folyamán megtörténne az átállás. A miniszter szerint a vállalkozó vagy egy szakszervizhez, vagy egy műszerészhez fordul, és átállítja a pénztárgépét, vagy a NAV központi rendszerén egy online technikai támogatással tudja majd a pénztárgépét üzembe helyezni.

A határidő kapcsán Laufer Tamás a Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, hogy továbbra is csak az év végi határidőt tartja biztosan teljesíthetőnek, mert a tömeges megrendelések miatt jelenleg globális chiphiány lassíthatja a beruházásokat. Emellett a túl rövid határidő miatt jelentős áremelkedésre is számít, a korábban kalkulált 70 000 forintos pénztárgépenkénti ár a túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás miatt akár megduplázódhat.

A Magyarországon üzemelő mintegy 250 000 pénztárgépből az IVSZ számításai szerint legalább a 80 százalékát kell az új előírások miatt lecserélni.