Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét csődeljárás a problémás aranykereskedőnél

2013.04.03. 13:33 Módosítva: 2013-04-03 13:35:06

Ismét csődeljárás alatt áll a több száz ügyfelének több százmillió forintnyi arannyal vagy visszafizetendő készpénzzel tartozó Aranyközpont Zrt. – derül ki a társaság honlapján szereplő közleményből. Ennek az az oka, hogy a cégnél hiába kötöttek elvileg még a múlt év végén csődegyezséget, annak „érvényességi feltétele és egyben hatályba léptető feltétele annak bíróság általi jóváhagyása” – írta a közleményben Sipos István Ferenc vezérigazgató.

Ezt a jóváhagyást a cég korábban már mintegy megelőlegezte, amikor egy ideig a honlapjáról minden, a csődeljárásra utaló információt levett. Ez azonban hiba volt, mert a Fővárosi Törvényszék a csődegyezsége jóváhagyása iránti kérelmet elutasította. A döntést az így ismét Aranyközpont Zrt. "cs.a." elnevezésű vállalkozás (bár a honlapon ez a szabályos név nem látható) megfellebbezte, és erre biztatta a több száz hitelezőjét is.

Felszámolás lehet, nyomozás van

A pénzükre vagy aranyukra váró ügyfelek reményei nem túl rózsásak. A korábbi csődegyezségi ajánlat értelmében a tartozását több részletben fizette volna meg a cég – idén februárig csak 10 százalékot, majd őszig a további részleteket –, most viszont még rosszabb lehet a helyzet. Sipos tájékoztatása szerint ugyanis ha „az ítélőtábla az elsőfokú határozatot helyben hagyja, úgy az adós társaság sajnos felszámolási eljárás alá kerül”.

Márpedig egy felszámolás esetén csekély az esély arra, hogy a vállalat – amely a honlapján még mindig lehet aranyat venni, bár megjegyzik: „átmenetileg az értékesítés a Safety Gold Zrt. irodáiban történik” – érdemben rendezni tudja a hitelezői követeléseket. Ebben az esetben az ügyfelek akár az összes befizetett pénzüket elbukhatják. A tartozások miatt számos ügyfél már korábban bírósághoz és ügyészséghez fordult. Információink szerint az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe vonták át a VI. kerülettől, de még nem folyik nyomozás az ügyben, „jelenleg az iratátadás zajlik".

És már nemcsak az Aranyközpontot jelentették fel: bár kevesebb ügyfele és így kisebb híre volt, tavaly nyár óta a Safety Gold sem szállít aranyat, és nem fizeti vissza a megrendelésre befizetett pénzeket sem. Emiatt az Index információi szerint annak a Sipos által vezetett és korábban általa is tulajdonolt cégnek az ügyében is született már feljelentés. A Safety Gold a Céginfó.hu adatai szerint tavaly december óta bírósági, idén február óta adóhivatali végrehajtás alatt áll.

Az Aranyközpont viszont a múlt év végén és ez év elején viszont az anyagi nehézségei ellenére tízmillió forintos nagyságrendben költött tévéhirdetésekre, három közszolgálati (M1, M2 és Duna Tv) és nagyjából tíz egyéb tévécsatornán, köztük a Super Tv 2-n futott a hirdetésük. A hitelező ügyfelek nem értették, miért erre költi a vállalat a pénz ahelyett, hogy őket legalább részben kifizetné, de kérdéseikre információink szerint nem kaptak választ.

Nyár óta tart a zűr

Sipos István Ferenc érdekeltségébe tartozó társaságról tavaly nyáron írtunk először, amikor megsokasodtak azoknak az ügyfeleknek a panaszai, akiktől pénzt vettek át harminc napon belülre ígért aranyszállítmányért, de végül se az aranyat nem szállították, sem a pénzt nem fizették vissza.

A társaság – amely cégbírósági nyilvántartásban szereplő email-címe jelenleg is a sipiarany@gmail.com – kezdetben azzal érvelt, hogy a cégbe éppen új tulajdonosokat várnak, és új hitelhez is jutottak, így hamarosan minden adósságot rendeznek. Később Sipos az Index megkeresésére már arról beszélt, hogy egy egy közvetítő partnerük – akivel a cég múlt év végi létrehozása óta kapcsolatban álltak – egy 1,287 millió eurónyi, tehát majdnem 400 millió forintnyi, általuk kifizetett szállítmánnyal becsapta őket: hamis igazolást adott nekik egy német cégre hivatkozva, majd eltűnt a pénzzel.

A cég augusztusban csődvédelmet kért (ekkor már a Safetynél is voltak gondok), majd előbb októberben, majd december elején tartott csődegyezségi tárgyalást, amiknek eddig nem volt eredménye. Sipos a decemberi csődtárgyaláson – amelyen azt ígérte, hogy az ügyfeleinek órákon belül leszállítja az aranyat, de végül mégsem tért azzal vissza – arról is beszélt, hogy 2013-ban aranybányát nyitnak Recsken; ezt a júliusban az isaszegi lakcímű Skribek Csabának eladott, de továbbra is általa vezetett Safety Gold nevében mondta.