Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Ismét csődeljárás a problémás aranykereskedőnél

2013.04.03. 13:33 Módosítva: 2013-04-03 13:35:06

Ismét csődeljárás alatt áll a több száz ügyfelének több százmillió forintnyi arannyal vagy visszafizetendő készpénzzel tartozó Aranyközpont Zrt. – derül ki a társaság honlapján szereplő közleményből. Ennek az az oka, hogy a cégnél hiába kötöttek elvileg még a múlt év végén csődegyezséget, annak „érvényességi feltétele és egyben hatályba léptető feltétele annak bíróság általi jóváhagyása” – írta a közleményben Sipos István Ferenc vezérigazgató.

Ezt a jóváhagyást a cég korábban már mintegy megelőlegezte, amikor egy ideig a honlapjáról minden, a csődeljárásra utaló információt levett. Ez azonban hiba volt, mert a Fővárosi Törvényszék a csődegyezsége jóváhagyása iránti kérelmet elutasította. A döntést az így ismét Aranyközpont Zrt. "cs.a." elnevezésű vállalkozás (bár a honlapon ez a szabályos név nem látható) megfellebbezte, és erre biztatta a több száz hitelezőjét is.

Felszámolás lehet, nyomozás van

A pénzükre vagy aranyukra váró ügyfelek reményei nem túl rózsásak. A korábbi csődegyezségi ajánlat értelmében a tartozását több részletben fizette volna meg a cég – idén februárig csak 10 százalékot, majd őszig a további részleteket –, most viszont még rosszabb lehet a helyzet. Sipos tájékoztatása szerint ugyanis ha „az ítélőtábla az elsőfokú határozatot helyben hagyja, úgy az adós társaság sajnos felszámolási eljárás alá kerül”.

Márpedig egy felszámolás esetén csekély az esély arra, hogy a vállalat – amely a honlapján még mindig lehet aranyat venni, bár megjegyzik: „átmenetileg az értékesítés a Safety Gold Zrt. irodáiban történik” – érdemben rendezni tudja a hitelezői követeléseket. Ebben az esetben az ügyfelek akár az összes befizetett pénzüket elbukhatják. A tartozások miatt számos ügyfél már korábban bírósághoz és ügyészséghez fordult. Információink szerint az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe vonták át a VI. kerülettől, de még nem folyik nyomozás az ügyben, „jelenleg az iratátadás zajlik".

És már nemcsak az Aranyközpontot jelentették fel: bár kevesebb ügyfele és így kisebb híre volt, tavaly nyár óta a Safety Gold sem szállít aranyat, és nem fizeti vissza a megrendelésre befizetett pénzeket sem. Emiatt az Index információi szerint annak a Sipos által vezetett és korábban általa is tulajdonolt cégnek az ügyében is született már feljelentés. A Safety Gold a Céginfó.hu adatai szerint tavaly december óta bírósági, idén február óta adóhivatali végrehajtás alatt áll.

Az Aranyközpont viszont a múlt év végén és ez év elején viszont az anyagi nehézségei ellenére tízmillió forintos nagyságrendben költött tévéhirdetésekre, három közszolgálati (M1, M2 és Duna Tv) és nagyjából tíz egyéb tévécsatornán, köztük a Super Tv 2-n futott a hirdetésük. A hitelező ügyfelek nem értették, miért erre költi a vállalat a pénz ahelyett, hogy őket legalább részben kifizetné, de kérdéseikre információink szerint nem kaptak választ.

Nyár óta tart a zűr

Sipos István Ferenc érdekeltségébe tartozó társaságról tavaly nyáron írtunk először, amikor megsokasodtak azoknak az ügyfeleknek a panaszai, akiktől pénzt vettek át harminc napon belülre ígért aranyszállítmányért, de végül se az aranyat nem szállították, sem a pénzt nem fizették vissza.

A társaság – amely cégbírósági nyilvántartásban szereplő email-címe jelenleg is a sipiarany@gmail.com – kezdetben azzal érvelt, hogy a cégbe éppen új tulajdonosokat várnak, és új hitelhez is jutottak, így hamarosan minden adósságot rendeznek. Később Sipos az Index megkeresésére már arról beszélt, hogy egy egy közvetítő partnerük – akivel a cég múlt év végi létrehozása óta kapcsolatban álltak – egy 1,287 millió eurónyi, tehát majdnem 400 millió forintnyi, általuk kifizetett szállítmánnyal becsapta őket: hamis igazolást adott nekik egy német cégre hivatkozva, majd eltűnt a pénzzel.

A cég augusztusban csődvédelmet kért (ekkor már a Safetynél is voltak gondok), majd előbb októberben, majd december elején tartott csődegyezségi tárgyalást, amiknek eddig nem volt eredménye. Sipos a decemberi csődtárgyaláson – amelyen azt ígérte, hogy az ügyfeleinek órákon belül leszállítja az aranyat, de végül mégsem tért azzal vissza – arról is beszélt, hogy 2013-ban aranybányát nyitnak Recsken; ezt a júliusban az isaszegi lakcímű Skribek Csabának eladott, de továbbra is általa vezetett Safety Gold nevében mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!