Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Még mindig nem hisznek a forintban

2013.04.08. 06:41
A magyar jegybank nem törekszik szándékosan a forint gyengítésére, ennek ellenére azok a befektetők járhatnak jól, akik a magyar deviza gyengülésére játszanak − vélik a Morgan Stanley elemzői. A cég szerint a csütörtökön bejelentett jegybanki növekedésösztönzés által kiváltott forinterősödés ideális beszállót kínálhat, hogy az euró vagy a lengyel zloty ellenében shortoljuk a magyar devizát.

Az MNB az elmúlt hetekben megmutatta, hogy hajlandó elviselni a magyar deviza gyengülését, ha az az enyhébb monetáris politika következménye, írja a Napi Gazdaság. Matolcsy György új MNB-elnök csütörtökön megjegyezte: nem tanácsos, hogy a jegybank az árfolyam tartása érdekében a devizatartalékok felhasználásával forintot vásároljon. Ez csökkenti az MNB piaci beavatkozásainak esélyét − emeli ki Pasquale Diana, a Morgan Stanley közgazdásza.

A cég londoni elemzői úgy látják, hogy a csütörtöki bejelentést követő forintgyengülés jó lehetőséget kínál a forintvásárlásra. A 297−298 forint jó piacra lépési szintet jelent. Ugyanakkor nem látják okát annak, hogy megváltoztassák a forint további gyengülését előre jelző álláspontjukat (azaz a forintbefektetőknek erre kell játszaniuk, shortolniuk kell a magyar devizát).

Véleményük mellett azért tartanak ki, mert a kamat további csökkentésére, illetve a devizahitelek mérséklésére irányuló lépésekre számítanak. A Morgan Stanley hosszabb távra tartja 320 forint/eurós árfolyam-várakozását.

A posztmodern elemekből összehordott intézkedéssorozat, amelynek része a devizahitelezés leépítésének felgyorsítása, megerősíti azt a feltételezést, hogy az MNB valójában forintleértékelési politikát akar folytatni − szögezte le Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője. A bank törekvései hosszú távon helyénvalóak lehetnek, ám rövid és középtávon szerény méretüknél és szűk hatókörüknél fogva kevéssé hatásosak. Ez megerősíti a szakértő meggyőződését, miszerint az MNB − miután tesz néhány lépést előbb a kkv-k, majd a háztartások devizaadósságának lefaragására − a forint gyengítését szolgáló politikába akar kezdeni.

A hazai elemzők közül a Concorde szakemberei azt emelik ki, hogy a forintra és a pénzpiacokra egyértelműen nyugtató hatással lehet a jegybank bejelentett csomagja, ezért ők az év végére továbbra is 285 forintos euróárfolyamot várnak. A CIB Bank közgazdászai szerint a bejelentett intézkedések pénzügyi stabilitási szempontból nem jelentenek túl nagy kockázatot, ugyanakkor nem gondolják, hogy a magyar eszközök megítélésében drasztikus változás következne be. Rövid távon szerintük maradhat 300 körül az euró−forint árfolyam, viszont a gyengülés irányába mutató kockázatok nem tűntek el, csak mérséklődtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?