Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bennfentesek listája jelent meg egy ciprusi lapban

2013.04.14. 18:17 Módosítva: 2013-04-14 18:42:05

A ciprusi bankok zárolása előtti hetekben nagy összegeket külföldre átutaló személyek és cégek eddig titokban tartott listáját tette közzé vasárnap egy görög napilap. Az Ethnosz című újság által közölt lajstromban a személyek vezetékneveit mindenesetre feketével áthúzva olvashatatlanná tették.

A ciprusi parlament már egy hete vizsgálja ezt a listát, amelyen mintegy 6 ezer személy és cég neve szerepel. Vizsgálódik a ciprusi ügyészség is, olyan értesüléseknek utánajárva, amelyek szerint bennfentesek számos céget előre értesítettek a bankbetétek tervezett rendkívüli megadóztatásáról az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltételeként. A ciprusi bankokból külföldre történt átutalások összege a kérdéses hetekben állítólag összesen mintegy 700 millió eurót tett ki.

Elemzők szerint igencsak nehéz lesz kideríteni, hogy kitől származhattak a feltételezett bennfentes értesülések. Bármelyik betétes állíthatja, hogy a tervezett kényszerilletékre az európai döntéshozók különféle kijelentéseiből is következtethetett - jegyezte meg az egyik legnagyobb nicosiai ügyvédi iroda munkatársa a dpa hírügynökségnek.

A ciprusi köztársasági elnök vejének szülei 21 millió eurót utaltak Londonba egy héttel azelőtt, hogy a bankbetéteket zárolták az országban. A ciprusi Sigma televízió már április elején nyilvánosságra hozott egy 132 nevet, bankszámlát és összeget tartalmazó listát, azoknak a cégeknek és személyeknek a felsorolását, akik/amelyek a bank végét jelentő döntés előtti héten elutalták vagyonuk jelentős részét a Laikiből. A lista felvetette annak a gyanúját, hogy bizonyos személyek időben tudomást szerezhettek a várható zárolásokról.