Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Bennfentesek listája jelent meg egy ciprusi lapban

2013.04.14. 18:17 Módosítva: 2013-04-14 18:42:05

A ciprusi bankok zárolása előtti hetekben nagy összegeket külföldre átutaló személyek és cégek eddig titokban tartott listáját tette közzé vasárnap egy görög napilap. Az Ethnosz című újság által közölt lajstromban a személyek vezetékneveit mindenesetre feketével áthúzva olvashatatlanná tették.

A ciprusi parlament már egy hete vizsgálja ezt a listát, amelyen mintegy 6 ezer személy és cég neve szerepel. Vizsgálódik a ciprusi ügyészség is, olyan értesüléseknek utánajárva, amelyek szerint bennfentesek számos céget előre értesítettek a bankbetétek tervezett rendkívüli megadóztatásáról az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltételeként. A ciprusi bankokból külföldre történt átutalások összege a kérdéses hetekben állítólag összesen mintegy 700 millió eurót tett ki.

Elemzők szerint igencsak nehéz lesz kideríteni, hogy kitől származhattak a feltételezett bennfentes értesülések. Bármelyik betétes állíthatja, hogy a tervezett kényszerilletékre az európai döntéshozók különféle kijelentéseiből is következtethetett - jegyezte meg az egyik legnagyobb nicosiai ügyvédi iroda munkatársa a dpa hírügynökségnek.

A ciprusi köztársasági elnök vejének szülei 21 millió eurót utaltak Londonba egy héttel azelőtt, hogy a bankbetéteket zárolták az országban. A ciprusi Sigma televízió már április elején nyilvánosságra hozott egy 132 nevet, bankszámlát és összeget tartalmazó listát, azoknak a cégeknek és személyeknek a felsorolását, akik/amelyek a bank végét jelentő döntés előtti héten elutalták vagyonuk jelentős részét a Laikiből. A lista felvetette annak a gyanúját, hogy bizonyos személyek időben tudomást szerezhettek a várható zárolásokról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!