Kínában már a 7,7 százalékos növekedés is csalódás

2013.04.15. 10:42

Kína gazdasági növekedése lassult az I. negyedévben, csalódást okozva a globális piacokon a GDP a várt 8,0 százalék helyett 7,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a Bloomberg felmérésében résztvevő 41 elemzőből csak ketten számítottak ennél is kisebb bővülési ütemre, írja napi jelentésében a Budacash.

A tavalyi III. negyedéves 7,4 százalékról a IV. negyedévre 7,9 százalékra élénkült a növekedés, a folytatás viszont elmaradt, miközben az USA és az eurozóna is a korábban várnál gyengébb teljesítményre számíthat.

A kínai vezetés további gazdaságélénkítő lépésekre szánhatja el majd magát, hogy az év egészére kitűzött 7,5 százalékos növekedés veszélybe ne kerüljön; ám a monetáris politika mozgástere igen szűknek tűnik.

A hivatalos kínai álláspont szerint a gazdaság stabil volt az I. negyedévben, és más országokhoz képest nem volt alacsony. Kérdés ugyanakkor, hogy elegendő lesz-e a belső feszültségek kordában tartásához, a statisztikai hivatal szóvivője szerint Kína nagyobb hangsúlyt helyez a növekedés minőségére.