Aliz
6 °C
14 °C

Nagy elbocsátások az állami mobilcégnél

2013.04.16. 06:32

A Világgazdaság információi szerint a dolgozók több mint felét érintő leépítésre kerülhet sor a közeljövőben az MPVI Mobil Zrt.-nél. A lap felidézi: a Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank vállalataként létrejött állami mobilszolgáltatónak még 2012. január végén ítélte oda a 900 megaherzes frekvencia egy részét a médiahatóság, de szeptember 17-i ítéletében a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a tender végeredményét. Így az állami mobilszolgáltató nem kezdhette meg működését.

Noha már tavaly látszott, hogy érdemi szolgáltatást nem tud nyújtani a társaság, az ott dolgozókat – sajtóhírek szerint 64 főt – korábban nem küldték el. Az MPVI Zrt. decemberi közgyűlésén úgy határoztak, március végéig változatlan létszámmal működik tovább a cég, amihez biztosítják a szükséges forrásokat is. Ez a döntés összefüggött azzal is, hogy a szeptemberi bírói döntést az NMHH megtámadta, így a Kúria elé került az ügy. Az viszont február 26-án megerősítette a korábbi bírósági döntést, így eldőlt, hogy az MPVI Zrt. nem használhatja a 12,7 milliárd forintért vett frekvenciát.

Ekkorra már egy vezércsere után volt a vállalat: idén januárban lemondotta vezérigazgató, Schmidt Pál, és Kalmár István elnök is. Az MPVI Zrt.-t vezérigazgatója január 24-től Kovács Zsolt, aki nem a távközlési iparból érkezett, az ING Biztosító Zrt. vezetője volt. A cég érdemi tevékenységet azóta sem végzett, bár az Index korábbi információi szerint a múlt év végéig mégis több mint egymilliárd forintot költött el.

A tervezett létszámleépítésről a Világgazdaság megkérdezte az MPVI ügyeiről nyilatkozni jogosult Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ott azt válaszolták, a tulajdonosok vizsgálják a lehetőségeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?