Nagy elbocsátások az állami mobilcégnél

2013.04.16. 06:32

A Világgazdaság információi szerint a dolgozók több mint felét érintő leépítésre kerülhet sor a közeljövőben az MPVI Mobil Zrt.-nél. A lap felidézi: a Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank vállalataként létrejött állami mobilszolgáltatónak még 2012. január végén ítélte oda a 900 megaherzes frekvencia egy részét a médiahatóság, de szeptember 17-i ítéletében a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a tender végeredményét. Így az állami mobilszolgáltató nem kezdhette meg működését.

Noha már tavaly látszott, hogy érdemi szolgáltatást nem tud nyújtani a társaság, az ott dolgozókat – sajtóhírek szerint 64 főt – korábban nem küldték el. Az MPVI Zrt. decemberi közgyűlésén úgy határoztak, március végéig változatlan létszámmal működik tovább a cég, amihez biztosítják a szükséges forrásokat is. Ez a döntés összefüggött azzal is, hogy a szeptemberi bírói döntést az NMHH megtámadta, így a Kúria elé került az ügy. Az viszont február 26-án megerősítette a korábbi bírósági döntést, így eldőlt, hogy az MPVI Zrt. nem használhatja a 12,7 milliárd forintért vett frekvenciát.

Ekkorra már egy vezércsere után volt a vállalat: idén januárban lemondotta vezérigazgató, Schmidt Pál, és Kalmár István elnök is. Az MPVI Zrt.-t vezérigazgatója január 24-től Kovács Zsolt, aki nem a távközlési iparból érkezett, az ING Biztosító Zrt. vezetője volt. A cég érdemi tevékenységet azóta sem végzett, bár az Index korábbi információi szerint a múlt év végéig mégis több mint egymilliárd forintot költött el.

A tervezett létszámleépítésről a Világgazdaság megkérdezte az MPVI ügyeiről nyilatkozni jogosult Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ott azt válaszolták, a tulajdonosok vizsgálják a lehetőségeket.