Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nyugdíjasok szabadulnak a bankszámláiktól

2013.04.18. 11:45

Sok nyugdíjas, aki korábban folyószámlára kérte járandóságát, most visszaáll a postai kézbesítésre, tudta meg az Azénpénzem.hu a nyugdíjfolyósítónál.

A tranzakciós illeték bevezetése miatt ugyanis szinte minden bank emelt díjain. A laphoz érkezett jelzések szerint akadnak például takarékok, ahol a korábbi ingyenes készpénzfelvétellel szemben minimumdíjat vezettek be, egy nyugdíjas házaspárnál pedig a havi járandóság így 600-800 forinttal eleve csökken.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már tapasztalja, hogy sokan visszaállnak a postai kézbesítésre, sajnos azonban többen a bankszámla megszüntetésével kezdik. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy akadhat olyan hónap, amikor semmilyen módon nem jut pénzhez a nyugdíjas.

Az ONYF nyugdíjfolyósító részlegénél elmondták: az a nyomtatvány, amivel a nyugdíj folyószámlára utalását lehet kérni (B04) a folyamat visszafordítására is alkalmazható. A lakcímváltozásnál lehet jelezni, ha a továbbiakban inkább ismét a postai kézbesítést szeretné kérni. Az internettel nem rendelkezők is könnyen változtathatnak. Elegendő egy akár kézzel írt kérelmet eljuttatni az ONYF-hez. Mint azonban hangsúlyozták, ezt követően számolni kell két hónapos átfutási idővel.

Több banknál kínálnak egyébként a nyugdíjasok számára speciális számlacsomagot, ezeknél visszafogottak a havi díjak. Ha azonban két közüzemi számlát is innen rendez valaki, és pénzfelvételre is kényszerül, akkor a lap által vizsgált bankoknál a 60 ezer forintos nyugdíjat is átlagosan 630 forintos költség terheli.

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős kockázatot jelent az idei költségvetésben a pénzügyi tranzakciós illeték, kevesebb folyik be ebből, mint amennyire számítottak, tárgyalnak a bankszövetséggel ennek okairól. Varga Mihály szerint a problémát az okozza, hogy a piac rendkívül gyorsan reagált az adóra, így a tervezett bevételhez képest már 80 milliárdos elmaradásra lehet számítani már ebben az évben.