Új segítség a devizaadósoknak

2013.04.22. 19:15

Az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztését a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-velkapcsolatos egyes jogszabályok módosításáról. Az újabb módosítások révén többen és könnyebben csatlakozhatnak az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET-programba.

A hiteladósok megsegítésére létrehozott program keretében a rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy az Eszközkezelőn keresztül felajánlják az állam részére ingatlanjaikat. Ezzel egyidejűleg a hiteladósok kedvező feltételek mellett bérelhetik korábbi ingatlanjukat.A 2013. évi költségvetési törvényben az Eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre,ami az átlagos bekerülési értéket figyelembe véve hozzávetőleg 10 000 ingatlan megvásárlására elegendő.

A jogosultsági feltételeket a Kormány tavaly több alkalommal is szélesítette annak érdekében, hogy a rendszer minél igazságosabban működjön. A mostani felülvizsgálatérinti a szociális feltételeket és az ingatlanra vonatkozó szabályokat is, és elsődleges célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat szem előtt tartva még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

A módosításoknak köszönhetően a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rKöá. Bővül továbbáa jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A hiteladósok továbbra is a hitelintézetüknél kezdeményezhetik a programba való bekerülést. Az ügyintézés helye a hitelt folyósító bank vagy követeléskezelő fiókja.