Hamarosan jöhet az 1000 forintos cigaretta

2013.04.29. 09:10

Drágábban, kisebb választékból rosszabb minőségű cigarettát vásárolhatnak majd a dohányosok a július 1-én nyitó trafikokban. A gyártók a legális piac összeomlásától tartanak, a kereskedők pedig attól, a megemelt árrés és a kibővített termékkör rontja az amúgy is gondokkal küzdő kisboltosok helyzetét – írja a Világgazadaság.

A hazai dohánypiac főszereplőit  – BAT, Continental, Imperial, Róna és a Universal Leaf – tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz) óvatosságra int a trafiktörvény legújabb módosító indítványa kapcsán. „A trafikok jövedelmezősége minden piaci szereplő érdeke, ám a 10 százalékos minimum árrés önmagában rendkívül kockázatos” – közölte a lappal a szövetség.

Szerintük a 10 százalékos minimum dobozonként várhatóan 130 forintos áremelkedést eredményezne, mely rövid idő alatt a legális piac összeomlásához, és a feketepiac felélénküléséhez vezetne. A legkonzervatívabb feketepiaci számítások mellett is az illegális termékek aránya rövid idő alatt 15 százalékra nőhet meg, ami az állami bevételek oldalán 2014 év végéig mintegy 45 milliárd forint bevételkiesést jelenthet.

„A dohány-kiskereskedelem csak hozzávetőleg 10 százalékos árrés esetén lenne önfenntartó” – mondta a VG-nek még januárban Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Az OKSZ azonban az árrés emelését a termékkört bővítése helyett javasolta, ám időközben a parlament ezt lehetővé tette egy törvénymódosítással. A szövetség szerint helytelen döntés volt a bővítés, mivel így az új dohányboltok súlyosan veszélyeztetni fogják a környékbeli élelmiszerboltokat. Az élvezeti cikkek – köztük az alkoholos italok, üdítők, kávé, energiaital – értéke ugyanis a vásárlások 40 százalékát teszi ki, és ez a termékkör jelenik meg a trafikokban is.